Vreme čitanja: oko 2 min.

Smrt predsednika Irana došla u opasnom trenutku, ovako će uticati na spoljnu politiku: Prete novi protesti?

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je vrhovni lider Hamnej pokušao da umiri zemlju poslednjih sati, režim će znati da je ovo opasan trenutak sa kojim se mora pažljivo postupati

  • 1
Ajatolah Ali Hamnei Foto: Tanjug/AP

Ovo je delikatno vreme za Iran. Predsednik Ebrahim Raisi, koji je poginuo u padu helikoptera, bio je drugi najmoćniji čovek u zemlju, nakon vrhodnog lidera Ajatolaha Alija Hamneja.

Iranske vlasti su potvrdile Raisijevu smrt, koja će imati dalekosežne posledice.

Iako je Hamnej pokušao da umiri zemlju poslednjih sati, režim će znati da je ovo opasan trenutak sa kojim se mora pažljivo postupati.

Postoje mehanizmi da se zaštiti režim u događajima kao što je ovaj, a Revolucionarna garda, koja je osnovana 1979. godine specijalno u tu svrhu, biće veliki igrač u onome što će se dalje dešavati.

Uskoro, potpredsednik Mohamad Mokhber će preuzeti kontrolu i izbori će biti održani u roku od 50 dana.

Mohammad Mokhber, Mohamad Mokhber Foto: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

Mokhber nije tako blizak vrhovnom vođi kao što je Raisi bio, i neće uživati u njegovom položaju, ali godinama vodi veći deo Hamnejevih finansija i zaslužan je za pomoć Iranu da izbegne neke od mnogih sankcija koje su mu nametnute.

Raisijev naslednik će najverovatnije biti izabrani kandidat vrhovnog lidera i svakako još jedan ultrakonzervativni tvrdolinijaš - povratak na umerene je malo verovatan.

Sky news u analizi piše da ne treba očekivati značajnu promenu u spoljnim aktivnostima Irana ili umešanosti u rat u Gazi.

Međutim, nakon godina antivladinih protesta nakon smrti mlade Mahse Amini u pritvoru 2022. godine, ovo je možda trenutak da se pokret protesta ponovo uzdigne i ponovo preuzme ulice.

Takođe postoje mnoge disidentske grupe unutar Irana, uključujući izdanak Islamske države - one bi mogle da pokušaju da iskoriste ovu situaciju.

Raisi je drugi put postao predsednik 2021. godine i sa odzivom od 41 posto, najnižim od revolucije 1979. godine.

On nije bio univerzalno popularna ličnost i mnogi u Iranu će verovatno slaviti njegovu smrt.

Dugoročno, Raisijeva smrt će imati posledice po vrhovnog vođu.

Smatran je jednim od dvojice favorita koji će naslediti ajatolaha Alija Hamneja nakon njegove smrti - drugi je bio Hamnejev sin Mojtaba.

Religiozni i konzervativni Iranci će oplakivati njegovu smrt, ali biće i onih kojima neće biti žao, zaključuje Sky news.

(Telegraf.rs)

Video: Dron snimio olupinu helikoptera u kojem je bio predsednik Irana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    20. maj 2024 | 14:00

    Da se ne zaboravi da je Iran slao muđžahedine u Bosnu da ubijaju srbe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA