≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nove smernice Vatikana za otkrivanje lažnih priviđenja i natprirodnih pojava zbog čestih laži

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sveta stolica je prvi put od 1978. promenila pravila za proučavanje navodnih čuda, a razlog za to je borba protiv sve češćih lažnih prijava po društvenim mrežama

  • 0
Papa Franja Foto: Tanjug/AP

Vatikan je spremio novi dokument sa smernicama za proučavanje priviđenja i drugih natprirodnih pojava, ali da li je to ispunjenje još jednog proročanstva iz Biblije, pitaju se neki korisnici TikToka. Odgovor na takvo pitanje, naravno, nemoguće je dati, ali razlog pripreme i objavljivanja ovih smernica je sasvim jasan i dobro objašnjen - u modernim vremenima Katolička crkva traži bolji i efikasniji način provere raznih i sve češćih lažnih prijava priviđenja Device Marije, statua koje plaču, čuda…

Dokument sa smernicama predstavlja prve izmene od 1978, a izmenjen je zbog toga što nije više bio dovoljno efikasan u internet dobu. Danas se tvrdnje o priviđenjima Madona koje plaču šire brže i mogu da budu štetni po vernike ako osobe iza njih pokušavaju da zarade na njima ili manipulišu iz nekog drugog razloga, navela je Sveta stolica, a preneo AP.

@komesmetaistina Da li se ispunjava novo proročanstvo iz Bilije ili...?#prorocanstvo #biblija #papa #vatikan #čuda #fyp #tiktokbalkan ♬ original sound - udarac.istine

- Nova vest iz Vatikana. Da li se ispunjava još jedno proročanstvo iz Biblije? Vatikan se sprema da objavi dokument koji daje uputstva o tome kako razlikovati natprirodne pojave. Vatikan priprema „smernice“ za „ukazanja“, druge natprirodne pojave! Javljanja su pojave ili komunikacija sa božanskim bićima kao što su sveci, anđeli ili sam Hristos – naveo je na TikToku korisnik ChildOfGodAlmighty7 (Arka96) i dodao:

- Biblija upozorava da će u poslednja vremena satana činiti razna čudesa kako bi prevario što veći broj ljudi. Danas postoji neverovatno puno načina da se ta čudesa manifestuju jer i Biblija kaže: „Ako vam tada neko kaže: ‚Evo, ovde je Hrist’ ili ‚Tamo je!‘, ne verujte. Jer pojaviće se lažni Hrist i lažni proroci i činiće velike znakove čuda da bi, ako je moguće, zaveli izabrane.“

Kako se navodi u ovom postu, inače kritičnom prema Katoličkoj crkvi, „ono što iznose ima smisla sa Božjom rečju jer nas je Gospod upozorio na obmane i ono što će se dešavati pre Isusovog dolaska“.

Novi dokument sa smernicama Sveta stolica predstavila je prošle nedelje Kongreracija za doktrinu vere. Prema njemu, upravo ova kancelarija imaće značajniju ulogu u proceni natprirodnih pojava, navodi National Catholic Register.

- Jedan od ključnih delova novih pravila je da samo papa može da presudi da navodna priviđenja ili drugi fenomeni imaju „natprirodno poreklo“. To više ne mogu da urade lokalni biskupi ili biskupska konferencija. U predstavljanju dokumenta, kartinal Fernandez primetio je po starim pravilima „za donošenje odluke bilo potrebno ekstremno mnogo vremena, nekad i više decenija“ – navodi Register.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA