Vreme čitanja: oko 1 min.

Vreme za saradnju: Vatikan želi stalno predstavništvo i normalizaciju odnosa sa Kinom

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vatikan je prošle godine dobio dozvolu da ima lokalnog papskog predstavnka u Vijetnamu, još jednoj komunističkoj zemlji sa kojom nema diplomatske odnose

  • 0
Papa Franja Foto: Tanjug/AP

Vatikan želi da uspostavi stalno predstavništvo u Kini u cilju poboljšanja odnosa sa Pekingom, saopštio je danas vatikanski državni sekretar, kardinal Pjetro Parolin.

''Dugo smo se nadali da ćemo imati stabilno prisustvo u Kini'', rekao je kardinal Parolin i dodao da bi Vatikan mogao da razmotri nove diplomatske formule za to, prenosi Rojters.

Vatikan je prošle godine dobio dozvolu da ima lokalnog papskog predstavnka u Vijetnamu, još jednoj komunističkoj zemlji sa kojom nema diplomatske odnose.

Parolin je govorio na vatikanskoj konferenciji o kineskoj crkvi, a koja je ponudila retku platformu za razgovore na visokom nivou između dve strane, a jedan od prisutnih bio je biskup Šangaja Džozef Šen Bin, koga su kineske vlasti postavile bez konsultacije sa Vatikanom, što je bilo kršenje sporazuma o biskupima iz 2018.

Papa Franja je ipak retroaktivno odobrio taj potez prošle godine, što je naišlo na kritiku konzervativnih katolika.

Papa je u video-poruci za današnju konferenciju poručio da je Katolička crkva napredovala u Kini kroz stpljenje i prevazilaženje izazova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA