Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavak čistke u ruskoj vojsci: Uhapšen Ivan Popov, general-major optužen za prevaru

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

General-major Ivan Popov je bio komandir 58. armije, a smenjen je nakon što je za veliki broj poginulih i ranjenih ruskih vojnika na frontu optužio izostanak artiljerijske podrške

  • 2
General-major Ivan Popov Ruska vojska Tanjug/AP

General-major Ivan Popov (49), jedan od visokih ruskih vojnih komandanata uhapšen je pod optužbom za prevaru. Kako prenosi "BBC", Popov je ranije bio u žiži pažnje javnosti nakon što je izrazio zabrinutost zbog velikih gubitaka koje armija Ruske federacije ima u ratu u Ukrajini.

On će biti zadržan u pritvoru najmanje dva meseca, objavili su ruski državni mediji. Oglasio se i njegov advokat koji je za agenciju Tass rekao da general demantuje sve navode optužnice.

General-major Ivan Popov je bio komandir 58. armije, a smenjen je nakon što je za veliki broj poginulih i ranjenih ruskih vojnika na frontu optužio izostanak artiljerijske podrške. Ministarstvo odbrane Rusije nije želelo da komentariše ove navode. Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je u februaru 2022. invaziju na susednu Ukrajinu.

Ruski mediji su citirajući izvore bliske istražnim organima naveli da je general Popov osumnjičen za veliku prevaru i da će njegov slučaj voditi 235 garnizon Vojnog suda.

"Hapšenje je uzvršeno kao preventivna mera na osnovu sudske odluke od 17. maja", naveli su mediji.

General Popov, čiji je vojni nadimak Spartak, smenjen je u julu 2023. On je jedan od najviših vojnih zvaničnika koji je kritikovao vojne vlasti i njihov odnos prema vojnicima. Komandovao je jedinicama na jugu Ukrajine.

"Neophodno je ili biti kukavica i ćutati ili reći stvari onako kakve jesu. Nemam prava da lažem u ime vas, u ima mojih poginulih saboraca i zbog toga iznosim problem koji postoji", rekao je general Popov u poruci koja se masovno delila među žitlejima Rusije.

Među najvećim problemima koje je general Popov izneo jeste nedostatak artiljerijske podrške za pešadijske snage kao odgovor na ukrajinske artiljerijske napade. Takođe je apostrofirao i nedostatak vojnih obaveštajnih podataka. General Popov je rekao da su njegovu smenu zahtevale više starešine, koje je optužio za izdaju, što je odobrio tadašnji ministar odbrane Sergej Šojgu.

Smena ministra Šojgua i druga hapšenja 

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin smenio je Šojgua, svog bliskog prijatelja i postavio ga za sekretara Saveta za bezbednost. Za novog ministra odbrane Putin je postavio ekonomistu Andreja Belousova, koji gotovo i da nema nikakvo vojno iskustvo.

Analitičari tvrde da je ovo bio iznuđen potez Putina koji pokazuje koji su sada prioriteti Kremlja - kontrola velikih količina novca koje se slivaju u Ministarstvo odbrane, kako bi se popravila efikasnost vojnih snaga na terenu.

Vladimir Putin, Sergej Šojgu Poremećeni odnosi: Vladimir Putin i Sergej Šojgu Foto: Tanjug/AP

U aprilu je uhapšen Timur Ivanov, jedan od Šojguovih zamenika, koji je optužen za korupciju. Prošle nedelje uhapšen je i general Jurij Kuznjecov, visoki zvaničnik Ministarstva odbrane, koji je optužen za primanje mita.

Poslednji izveštaji iz Moskve navode da je novi ministar Belousonov već počeo sa formiranjem svog tima ljudi od poverenja sa kojima planira da zavede red.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    22. maj 2024 | 12:47

    Čim ne slušaš odmah ti napakuju proneveru ,stara fora koja prolazi svuda u svetu .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA