Vreme čitanja: oko 1 min.

Brutalan toplotni talas u Meksiku, mrtvi majmuni padaju sa drveta kao jabuke: Temperatura iznad 45 stepeni

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog toplotnog talasa od marta je smrtno stradalo najmanje 26 ljudi, a veterinari tvrde da su vrućine usmrtile više desetina, a možda i stotine majmuna drekavaca

  • 1
Meksiko majmuni toplotni talas Foto: Tanjug/AP

Meksiko je zahvatio toplotni talas koji pored ljudi, teško podnose i životinje, a od posledica vrućina umiru i majmuni koji mrtvi padaju sa drveća.

Najmanje 138 majmuna drekavca, vrste poznate po specifičnom, glasnom oglašavanju, pronađena su mrtva u državi Tabasko na obali Meksičkog zaliva gde je temperatura premašila 45 stepeni, prenosi AP.

Zahvaljujući lokalnim stanovnicima pet jedinki je hitno prebačeno u lokalne veterinarske ambulante u kojima se veterinari bore da ih spasu od dehidracije i toplotnog udara.

"Majmuni su doneti u kritičnom stanju, sa dehidracijom i temperaturom. To su simptomi toplotnog udara", rekao je dr Serđo Valencuela.

Lokalne vlasti i volonteri prikupljali su tela poginulih primata iz šuma. Da bi pomogli preostalim životinjama da prežive toplotni talas, oko staništa majmuna stavljaju i kante vode i voća.

Biolog za divlje životinje Gilberto Pozo rekao je za AP da je talas uginuća majmuna počeo oko 5. maja i dostigao vrhunac tokom vikenda.

"Padali su sa drveća kao jabuke. Bili su u stanju teške dehidracije i umrli su za nekoliko minuta", rekao je on.

U njihovom oslabljenom stanju, takav pad sa visine može dovesti do ozbiljnih povreda koje na kraju ubiju primate, rekao je on.

Zbog toplotnog talasa od marta je smrtno stradalo najmanje 26 ljudi, a veterinari tvrde da su vrućine usmrtile više desetina, a možda i stotine majmuna drekavaca.

Meksičko ministarstvo životne sredine je u ponedeljak u saopštenju navelo da koordinira napore da se utvrdi uzrok smrti majmuna. Takođe je savetovalo stanovnike da odmah obaveste vlasti ako naiđu na mrtve životinje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    22. maj 2024 | 13:53

    Pa to je kod nas normalno leti,samo nece da kazu kolika je stvarna temperatura,kad je u 2 nocu bilo po 34c.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA