≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik za put u SAD iznajmio privatni avion za 1,5 milion dolara: Kod kuće besni, vlada ga brani

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od 30 ljudi, uključujući popularnog komičara, navodno je u delegaciji predsednika, koji je u ponedeljak sleteo u Atlantu u Džordžiji

  • 0
William Ruto Vilijam Ruto Kenija Foto: Tanjug/AP

Vlada Kenije brani cenu puta u SAD predsednika Vilijama Rutoa, nakon što su mediji saopštili da je cena unajmljivanja privatnog aviona za tu svrhu procenjena na 1,5 miliona dolara.

To je saopštila privatna kenijska stanica KTN TV.

"Korist od ove posete nadmašuje to milion puta", rekao je portparol vlade Isak Mvaura za BBC, ne potvrđujući cenu.

Više od 30 ljudi, uključujući popularnog komičara, navodno je u delegaciji predsednika, koji je u ponedeljak sleteo u Atlantu u Džordžiji.

Ruto je u četvorodnevnoj poseti na poziv američkog kolege Džoa Bajdena. To je prva državna poseta kenijskog predsednika SAD u dve decenije i prva poseta afričkog lidera za 16 godina.

On bi u četvrtak trebalo da održi razgovore sa Bajdenom, fokusirajući se na trgovinska i bezbednosna partnerstva, uključujući obećanje Kenije da će voditi multinacionalnu misiju za uspostavljanje reda na Haitiju.

Međutim, neki Kenijci izrazili su bes što je predsednik iznajmio avion od kompanije RoyalJet sa sedištem u Dubaiju za put umesto da je koristio njegov uobičajeni predsednički avion s obzirom na mere štednje njegove vlade i krizu troškova života.

Nije poznato zašto se predsednik odlučio za privatni avion, ali bilo je zabrinutosti za bezbednost uobičajenog predsedničkog aviona, poznatog kao Harambee One, koji je kupljen pre skoro 30 godina.

Američka vlada je negirala navode da je platila avion za predsednika i njegovu delegaciju.

"Samo da bude jasno: SAD nisu platile avion predsednika Rutoa za put u SAD", rekao je portparol američke ambasade u Najrobiju.

Ovo putovanje dolazi usred besa zbog planova vlade da uvede dodatne poreze, a Ruto poziva Kenijce da žive u skladu sa svojim mogućnostima.

Cena hleba, mobilnih transfera novca, vremena za emitovanje biće povećana jer vlada nastoji da prikupi dodatnih 2,4 milijarde dolara poreza u finansijskoj godini koja počinje u julu.

Kritičari kažu da porezi samo pomažu u finansiranju ekstravagancije u vladi, a ne da poboljšavaju javne usluge.

Ruto je imao više od 50 poseta u inostranstvu od kako je postao predsednik 2022. godine - što znači da je prosečno imao više od tri putovanja mesečno.

Prošlog oktobra, vlada je suspendovala "nebitna putovanja u inostranstvo" u potezu koji je imao za cilj da obuzda odmetnutu javnu potrošnju.

Takođe je upućeno svim ministarstvima i državnim resorima da smanje svoje operativne budžete za 10%.

(Telegraf.rs)

Video: Bajden se hvalio Si Đinpingu svojom igračkom: Zovu je ZVER

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA