Vreme čitanja: oko 3 min.

Neočekivan potez: Egipatski obaveštajci Hamasu podmetnuli izmenjen predlog sporazuma o prekidu vatre

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izvori koji su želeli da ostanu anonimni navode da sporazum o prekidu vatre koji je Hamas proglasio 6. maja nije onaj koji su katarski i američki pregovarači uputili palestinskoj militantnoj grupi na overu nakon što je dobio zeleno svetlo od Izraela

  • 0
Iran Izrael sukob Foto: Shutterstock

Egipatski obaveštajci su na svoju ruku izmenili detalje predloga sporazuma o prekidu vatre koji je predočen Hamasu, rnaije ovog meseca! Kako je preneo "CNN", predlog sporazum je pre izmene dobio zeleno svetlo od Izraela, a podrazumevao je oslobađanje otetih izraelskih talaca u zamenu za palestinske zatvorenike, što je trebalo da otvori put ka privremenom okončanju sukoba u Pojasu Gaze.

Izvori koji su želeli da ostanu anonimni navode da sporazum o prekidu vatre koji je Hamas proglasio 6. maja nije onaj koji su katarski i američki pregovarači uputili palestinskoj militantnoj grupi na overu. Izmene su uneli egipatski obaveštajci i radi se o detaljima koji nisu ranije dogovoreni.

To je dovelo do talasa besa i optužbi među pregovaračima iz Katara, SAD ali i Izraela, što je dovelo u ćorsokak razgovore o primirju.

"Svi smo bili prevareni", rekao je jedan od izvora.

Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), koji je predvodio američke napore za posredovanje u sporazumu o prekidu vatre, bio je u regionu kada je do njega stigla vest da su Egipćani promenili uslove sporazuma.

"Berns je bio ljut i posramljen", dodao je izvor, verujući da je zbog toga izgledao kao da on nije u toku ili da nije obavestio Izraelce o promenama.

Berns koji je poznat po tihom govoru i odmerenom ponašanju, vikao je i bio je vidno iznerviran. Portparol CIA odbio je da komentariše ove navode. Međutim, tri izvora upoznata sa dešavanjima navela su da je visoki egipatski obaveštajni zvaničnik po imenu Ahmed Abdel Halek odgovoran za unošenje promena.

On je viši zamenik šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela, koji je bio Bernsov kolega u vođenju egipatskog posredovanja u pregovorima o prekidu vatre. Jedan izvor upoznat sa pregovorima rekao je da je Abdel Halek Izraelcima rekao jedno, a Hamasu drugo. Egipatska strana je odbila da komentariše ove navode.

Dokument koji je dostavljen Hamasu podrazumevao je trajan prekid vatre u okviru sporazuma koji je imao tri faze. Izrael je, međutim, insistirao na privremenom prekidu vatre i potpunom porazu Hamasa uz oslobađanje talaca.

Vilijam Berns Saveznici iz Kaira su ga izneverili: Vilijam Berns, direktor CIA Foto: Printscreen/Youtube/PBS NewsHour

Danas, tri nedelje kasnije, dok su pregovori i dalje u ćorsokaku, sve strane se pitaju koji motiv se nalazi iza neočekivanog poteza egipatskog obaveštajca. Egipat je godinama bio posrednih između Izraela i pripadnika Hamasa u Gazi.

"Izrael nije spreman na sporazum koji će omogućiti Hamasu da izvrši novi napad. Nadam se da Egipat razume da mi ne možemo da pristanemo na nešto takvo", rekao je Benjamin Netanjahu, premijer Izraela.

Delegacija Egipta je krajem aprila boravila u Izraelu kako bi se usaglasili poslednji detlaji sporazuma i dogovorilo oslobađanje izraelskih talaca u zamenu za prkeid vatre i oslobađanje palestinskih zatovrenika iz izraelskih zatvora. Poslednji privremeni prekid vatre između Hamasa i Izraela okončan je u decembru.

Katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani je obavestio izraelski Mosad da je Egipat jednostrano delovao. On i direktor CIA su pokušali da spasu sporazum sa elementima za koje su znali da će biti prihvatljivi izraleskoj strani. U kairu je održan još jedan krug pregovora. Izrael je poslao delegaciju, kao i Katar ali bezuspešno.

Vilijam Berns se posle dva dana vratio u Vašington i rekao da su pregovori "pauzirani". Uporedo sa neuspešnim pregovorima Izral je intenzivirao operacije i pokrenuo kopmenu ofanzivu na grad Rafu uprkos protivljenjima Vašingtona, što je dovelo i do suspenzije slanja određenih tipova naoružanja i municije.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA