Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio je potpuno hladan: Kako se Juraj Cintula pripremao za napad na slovačkog premijera Roberta Fica

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snimci kamere iz lifta pokazuju da Cintula uopšte nije bio nervozan, naprotiv, delovao je potpuno smireno

  • 0
Supruga Elena Cintula, Juraj Cintula Foto: MATEJ KALINA / News and Media / Profimedia

On ima živce kao lav! Tako makar izgleda ponašanje Juraja Cintule (71), koji je prošle srede izvršio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica (59), što se vidi iz snimaka kamere u liftu zgrade gde je on živeo.

Slovački "Novi Čas" je objavio fotografije na kojima se vidi Cintula kako se priprema za napad na premijera, svega nekoliko minuta pre nego što je iz grada Levice gde je živeo otišao za Handlovu, gde je Fico držao sastanak vlade, nakon koga je ovaj ispalio u njega pet metaka kada je došao da se pozdravi sa građanima.

Snimci kamere pokazuju da Cintula uopšte nije bio nervozan, naprotiv, delovao je potpuno smireno. Pre nego što je napustio stan pomogao je supruzi u obavljanju kućnih poslova. Niko ga nije sreo u liftu ili u hodniku i niko nije znao da on planira napad koji je šokirao čitavu zemlju.

Levice, 10.56 sati - 15. maj 2024. godine

Juraj Cintula napušta stan nedugo posle supruge. Nešto pre 11 sati ušao je u lift na spratu gde je živeo. nosio je kantu za đubre. U liftu se pogledao u ogledalo i namestio dugme na košulju. Delovao je potpuno smireno i nema nikakvih indicija o onome što će učiniti u nerednih nekoliko sati. Nedugo potom se vratio u stan.

11.10 sati

Svega nekoliko trenutaka se zadržao u stanu. Možda se setio da je nešto zaboravio u automobulu. Ponovo je ušao u lift. U rukama je nosio torbu sa nepoznatim sadržajem. Pjeo je slatkiš u liftu. Ostavo je otvorena ulazna vrata. Vratio se nedugo potom noseći nešto što liči na monitor ili televizor. I dalje je imao potpuno neutralan izraz na licu.

11.20 sati

Sigurno nije imao vremena da se pozabavi instalacijom televozora ili monitora koji je ranije doneo jer je u roku od deset minuta zauvek napustio kući. Nosio je potpuno istu odeću kao u vreme atentata. U rukama nije nosio ništa. Ušao je u automobil i po svemu sudeći pravo se uputio u Handlovu. Tih 80 kilometara razdaljine prešao je za oko sat vremena. Nije poznato da li se negde zaustavljao usput. Mogao je da bude na mestu zločine nedugo posle 12,30 sati.

Handlova - Trg rudara, 2.25 sati

Juraj Cintula uhapšen nakon atentata na premijera Slovačke Savladan: Juraj Cintula na zemlji Foto: Tanjug/AP

Cintula je mogao da bude već skoro dva sata u Handlovi. Neki svedoci navode da su ga videli kako šeta. Drugi tvrde da su ga videli kako priča se nekim ljudima. Kasnije je ušao u masu koja je čekala premijera. Kada su se pojavili članovi vlade pozdravili su se sa okupljenima i ništa se nije dogodilo. Sve do dolaska premijera Roberta Fica.

Napadač je prema izjavama svedoka uzviknuo:

"Robo dođi ovamo", pre nego što je izvukao pištolj i uspeo da ispali pet metaka. Potom su da savladali pripadnici obezbeđenja i odveli u policijsku stanicu. Tamo je bio na ispitivanju. Upitan za motive napada on je odgovorio:

"Ne slažem se sa politikom vlade. mediji su zatovreni, zašto je napadnuta RTVS? Zašto je otpušten urednik Jan Mazak?", upitao je Cintula.

Video-snimak njegovog ispitivanja je nelegalno objavljen u javnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA