≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deo sveta pogodile su paklene vrućine, a leto tek treba da stigne: Posledice mogu biti smrtonosne

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Svim onima koji su se nadali da je 2023. bio izuzetak: nije."

  • 1
Vrelina, visoka temperatura, vrucina, žega, toplotni udar, 40+ Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Pixabay

U delovima Teksasa, obale Meksičkog zaliva i južne Floride ovih dana nastupila je paklena vrućina i vlažnost — napad rane sezone ekstremne vrućine koji tera stručnjake da se pripreme za ono što dolazi, javlja NBC News.

Pun mesec pre zvaničnog početka leta, Majami je već usred najtoplijeg maja zabeleženog u istoriji, prema rečima stručnjaka.

Indeks toplote grada — mera kakvi su uslovi kada se kombinuju vlažnost i vazdušne temperature — dostigao je 44,4 stepena Celzijusa tokom vikenda, rušeći prethodni dnevni rekord za 6,1 stepen, prema Brajanu Meknoldiju, višem istraživačkom saradniku na Univerzitetu u Majamiju. Indeks toplote vikendom takođe je nadmašio mesečni rekord Majamija za 2,8 stepeni, napisao je u postu na X.

Prošlo leto je bilo najtoplije zabeleženo za Majami — i za ceo svet. Prognostičari kažu da bi predstojeća sezona mogla dostići ili prevazići temperature viđene 2023. godine.

Nedavno očitavanje indeksa toplote od 44,4 stepena u Majamiju zabeleženo je i subotom i nedeljom, označavajući samo drugi put u zabeleženoj istoriji grada da su postojali uzastopni dani sa vrednostima indeksa toplote na ili iznad te granice, prema Meknoldiju. Drugi slučaj bio je 8. i 9. avgusta 2023.

"Ali tek je sredina maja!", napisao je. "Svim onima koji su se nadali da je 2023. bio izuzetak: nije."

Majami je već proširio period koji smatra zvaničnim periodom tople sezone kako bi obuhvatio period od 1. maja do 31. oktobra svake godine — odgovor na ranije početke visoke vrućine i vlažnosti.

U međuvremenu, upozorenje na toplotni talas je na snazi širom južnog Teksasa. Temperature do 45 stepeni Celzijusa se mogu očekivati na nekim mestima, posebno duž Rio Grande, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Služba je saopštila da se ove nedelje očekuju vrednosti indeksa toplote između 43 i 49 stepeni, sa još opasnijim vrućinama koje će trajati do vikenda.

"Kao rezultat, očekuju se velike do ekstremne opasnosti od uticaja povezanih sa toplotom širom Južnog Teksasa", rekla je meteorološka služba u svom upozorenju. "Budite sigurni da se rashladite, pijte dovoljno vode i pravite česte pauze ako provodite vreme napolju!"

Visoke temperature i vlažnost, uključujući indekse toplote oko 38 stepeni Celzijusa, takođe se očekuju u Hjustonu u narednim danima. Grad se još oporavlja od smrtonosnih oluja prošle nedelje, pri čemu desetine hiljada stanovnika još nema struju.

Studije su pokazale da klimatske promene čine rani početak sezone vrućina verovatnijim, osim što podržavaju češće, intenzivnije i dugotrajnije toplotne talase.

Posledice mogu biti smrtonosne. Toplota ubija više ljudi svake godine u Sjedinjenim Državama nego bilo koji drugi vremenski nepogoda, prema meteorološkoj službi.

(Telegraf.rs)

Video: Katastrofa u Španiji: Pogledajte posledice najveće suše u poslednjih hiljadu godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA