Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka najavila da će uhapsiti Netanijahua na svojoj teritoriji ako MKS izda nalog za hapšenje

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka će uhapsiti Netanijahua na svojoj teritoriji ako MKS izda nalog za hapšenje

  • 5
Benjamin Netanyahu Netanjahu Foto

Nemačka će uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ukoliko Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje, a izraelski lider bude na nemačkoj teritoriji, saopštio je danas potparol kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt.

On je naveo da će Berlin postupiti po zakonu prema kom se od Nemačke očekuje da na svojoj teritoriji uhapsi bilo kog pojedinca za kojim je MKS izdao poternicu, prenosi Jerusalem Post.

Berlin je u ponedeljak osudio odluku glavnog tužioca MKS-a Karima Kana da zatraži nalog za hapšenje Netanijahua i Galanta poručivši da se time stvara lažna slika ekvivalentnosti Izraela i Hamasa.

U utorak je norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Ajd poručio da će Oslo, ako MKS izda naloge protiv Netanijahua i izraelskog ministra spoljnih poslova Joava Galanta, takođe postupiti prema obavezama Rimskog statuta i uhapsiti izraelske lidere ukoliko se nađu na teritoriji ove zemlje.

Kan je u ponedeljak rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podneti nalozi za hapšenje na osnovu optužnice zbog ''izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa - Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea.

Njih trojica terete se ''za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade''.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Ako ne krenemo na Hamas, doći će po vas u Srbiju, u Evropu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stojadin pavlovic cole

    23. maj 2024 | 04:47

    Naravno da nikada nece ga uhapsiti dosta sa lazima vise. Znamo za koga je taj sud validan. Ako Amerikanci kazu da se ne hapsi nema hapsenja a Bajden je rekao da nema nista od toga.

  • Lovac

    23. maj 2024 | 06:23

    Šta drugo očekivati od Njemaca!On će još dobro proći ako ga samo uhapse!?Znamo šta su radili Jevrejima!!!

  • Istorija se ponavlja...

    23. maj 2024 | 01:31

    I opet će Nemci koji su počinili najgore zločine u istoriji čovečanstva zajedno sa Amerikom i Englezima, da hapse Jevreja koji više ne pristaje da bude žrtva zlotvorskih umova....? I plus su ti isti Nemci celoj Evropi doveli milione muslimana koji masovno siluju, kradu, ubijaju svuda po Evropi...ali za 50 godina će i oni ubirati plodove svojih odluka, a možda i ranije ako se drznu da jrenu na Rusiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA