Vreme čitanja: oko 1 min.

Uhapšen zamenik moćnog Putinovog generala

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski mediji su izvestili da je prilikom hapšenja izršen pretres Šamarinove kuće koji je odmah odveden na ispitivanje

  • 2
Vadim Shamarin, Šamarin Foto: Russian Defense Ministry

Šef Glavne uprave za komunikaciju Oružanih snaga Rusije i zamenik načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, Vadim Šamarin uhapšen je danas zbog sumnje za primanje mita.

Ruski mediji su izvestili da je prilikom hapšenja izršen pretres Šamarinove kuće koji je odmah odveden na ispitivanje.

Ovo je četvrto po redu hapšenje visokorangiranog ruskog odbrambenog dužnosnika od aprila meseca kada je zamenik ministra odbrane Timur Ivanov završio u istržanom zatvoru zbog sumnje da je primio mito.

Od tada su uhvaćeni i general-pukovnik Jurij Kuznjecov, šef osoblja u ministarstvu obrane, i general-pukovnik Ivan Popov, bivši zapovednik ruske 58. armije.

General Popov, čiji je vojni nadimak Spartak, smenjen je u julu 2023. On je jedan od najviših vojnih zvaničnika koji je kritikovao vojne vlasti i njihov odnos prema vojnicima. Komandovao je jedinicama na jugu Ukrajine.

General-major Ivan Popov Ruska vojska Tanjug/AP

"Neophodno je ili biti kukavica i ćutati ili reći stvari onako kakve jesu. Nemam prava da lažem u ime vas, u ima mojih poginulih saboraca i zbog toga iznosim problem koji postoji", rekao je general Popov u poruci koja se masovno delila među žitlejima Rusije.

Ova hapšenja su usledila usred velikih promena u ruskom obrambenom establišmentu, nakon što je predsednik Vladimir Putin ranije ovog meseca smenio Sergeja Šojgua s mesta ministra, zamenivši ga Andrejem Belousovim.

Analitičari tvrde da je ovo bio iznuđen potez Putina koji pokazuje koji su sada prioriteti Kremlja - kontrola velikih količina novca koje se slivaju u Ministarstvo odbrane, kako bi se popravila efikasnost vojnih snaga na terenu.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Inače, 2020. godine uhapšen je Halil Arslanov, Šamarinov prethodnik na poziciji šefa Glavne uprave za komunikacije.

Arslanov je tada optužen za proneveru 6.7 milijardi rubalja. Radilo se o nabavi telekomunikacijske opreme po prenapumpanim cenama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo pitam

    23. maj 2024 | 12:33

    slabo se klanjao Putinu?

  • Krkiša

    23. maj 2024 | 12:17

    I treba jer pored tolikih ušiju nije čuo bata Puletove boguugodne ratne poslanice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA