Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od tri četvrtine Evropljana zalaže se za zajedničku odbrambenu politiku

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od tri četvrtine Evropljana zalaže se za zajedničku odbrambenu politiku

  • 0
EU zastava evropska unija evropske unije Foto: Pixabay

Više od tri četvrtine Evropljana, njih 77 odsto, zalaže se za zajedničku odbrambenu i bezbednosnu politiku među zemljama EU, dok se preko sedam od 10 građana EU, njih 71 procenat, slaže da EU treba da ojača svoje kapacitete za proizvodnju vojne opreme, pokazuje istraživanje Evrobarometra.

Istovremeno, skoro sedam od 10 građana EU, njih 69 odsto podržava zajedničku spoljnu politiku država članica.

Više od dve trećine građana slaže se da je EU mesto stabilnosti u nemirnom svetu, njih 67 odsto i da EU ima dovoljno moći i alata da brani ekonomske interese Evrope u globalnoj ekonomiji, što podržava 69 procenata ispitanika.

Prema mišljenju Evropljana, bezbednost i odbrana (34 odsto) su prioritetna oblast za delovanje EU u srednjem roku, a zatim slede klima i životna sredina (30 odsto).

Zdravlje (26 procenata) je na trećem mestu, ekonomija i migracije na četvrtom mestu (po 25 procenata).

Istovremeno, skoro polovina svih građana, njih 46 odsto, smatra da će obezbeđenje mira i stabilnosti imati najveći pozitivan uticaj na njihov život u kratkom roku, a zatim slede obezbeđivanje hrane, zdravlja i snabdevanja industrije u EU (28 procenata), stvaranje više mogućnosti za zapošljavanje i upravljanje migracijama (26 odsto).

Suočeni sa ruskim ratom protiv Ukrajine, skoro devet od 10 građana, njih 87 procenata, se slaže sa pružanjem humanitarne podrške ljudima koji su pogođeni ratom, a više od osam od 10, njih 83 odsto se slaže sa prijemom ljudi koji beže od rata u EU.

Preko sedam od 10 građana EU, njih 72 odsto, podržava ekonomske sankcije ruskoj vladi, kompanijama i pojedincima, a 70 odsto se slaže sa pružanjem finansijske podrške Ukrajini.

Šest od 10 građana odobrava da EU dodeli Ukrajini status kandidata i da EU finansira kupovinu i isporuku vojne opreme Ukrajini.

Percepcija situacije u kojoj se nalazi evropska ekonomija poboljšala se od jeseni 2023. godine, a 47 odsto ispitanika je sada ocenjuje kao "dobru", što je najviši nivo od 2019. godine.

Većina građana, njih 45 odsto, smatra da će evropska ekonomska situacija ostati stabilna u narednih 12 meseci.

Pozitivan trend odražava i stabilno visoka podrška evru, kako u EU u celini - 70 procenata tako i u zoni evra - 78 odsto.

Uoči evropskih izbora, skoro tri četvrtine ispitanika, njih 74 odsto, navode da se osećaju kao građani EU, što je opet najviši nivo u više od dve decenije.

Više od šest od 10 građana EU - 62 odsto, su takođe, optimisti u pogledu budućnosti EU, što predstavlja blagi porast u poređenju sa prethodnim istraživanjem u jesen 2023. godine.

Njihovo poverenje u EU je, takođe, poraslo i sada iznosi 49 procenata, dok poverenje u nacionalne vlade iznosi 33 odsto.

Skoro šest od 10 građana EU zadovoljno je načinom na koji funkcioniše demokratija u EU, njih 57 odsto i u njihovoj zemlji - 58 procenata.

Evrobarometar je sproveo istraživanje između 3. i 28. aprila širom 27 država članica.

Razgovarano je sa 26.399 građana EU licem u lice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Nova saznanja o "Ćelavom Isusu" u Pećinskoj crkvi na Staroj planini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA