Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijer i lider Nacionalnog okupljanja verbalno se sukobili tokom TV debate

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijer FRA i lider Nacionalnog okupljanja verbalno se sukobili tokom TV debate

  • 0
Gabrijel Atal Foto: Tanjug/AP

Francuski premijer Gabrijel Atal i lider krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Žordan Bardela verbalno su se sukobili danas tokom TV debate u kojoj su izneli radikalno različite poglede na Evropsku uniju, uoči izbora za Evropski parlament 9. juna.

Tokom debate, Atal je imao za cilj da pokaže protivrečnosti i rupe u politici RN prema EU, preneo je Rojters.

"Kada ste lagali, sada ili tada?", rekao je Atal, ukazujući na promene politike RN tokom godina, o pitanjima uključujući evro, koji više ne žele da odbace.

On je rekao da za razliku od njega, on ne želi da uništi jedinstveno tržište i da bi stav RN "kupujte francusko" prekršio pravila EU, ali i naneo štetu francuskim preduzećima, jer bi druge zemlje EU učinile isto i dale prioritet sopstvenim kompanijama.

"Ono što je on (Bardela) rekao o nuklearnoj energiji je besmisleno", rekao je Atal.

Bardela je, sa svoje strane, napao Atala zbog Makronove reputacije kod kuće, optužujući ga da podržava politiku EU za koju je rekao da šteti interesima Francuza, u svemu, od poljoprivrede do imigracije, nad kojom je, kako je rekao, vlada izgubila kontrolu.

Takođe, tokom debate su se optuživali da su "meki" prema Rusiji.

"Lažete, gospodine Atal", rekao je Bardela u jednom trenutku i dodao da prepoznaje talenat Makronovog tabora da kaže sve i svašta i protivreči sebi.

Evroskeptična partija Nacionalno okupljanje Bardele i Marin Le Pen prednjači u anketama sa ogromnom razlikom, sa čak 33 odsto glasova, ili oko duplo više od onoga što se predviđa da će osvojiti centristička, proevropska stranka Atala i Makrona Preporod.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Automobil se pretvorio u buktinju: Drama na auto-putu kod Geneksa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA