Vreme čitanja: oko 1 min.

Strategija francuskog predsednika: Makron želi Italijana Marija Dragija na čelu EU

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvanični Pariz posmatra bivšeg šefa Centralne banke Italije kao ključnog saveznika u svojim planovima da se poveća javna potrošnja kako bi se prodrmala ekonomija u Evropskoj uniji

  • 1
Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron želi da Mario Dragi (76), bivši premijer Italije, preuzme jednu od ključnih funkcija u Evropskoj uniji! Kako je preneo Politico, samo je pitanje na koje mesto će Dragi biti imenovan.

Jedno od najvažnijih strateških pitanja vezano za izbore za Evropski parlament koji se održavaju od 6. do 9. juna jeste da li će Francuska podržati drugi mandat Nemice Ursule fon der Lajen na mestu predsednice Evropske komisije, dok su odnosi između Pariza i Berlina sve više zahladneli.

"Francuska i svi u okruženju predsednika želeli bi da Mario Dragi ima značajniju ulogu", odgovorili su iz Makronove stranke na pitanje da li će podržati Ursulu fon der Lajen na predstojećim izborima.

Već izvesno vreme se spekuliše da Makron radi iza scene da u najviče krugove EU uvuče Dragija, koji važi za tehnokratu, a koji je vodio vladu nacionalnog jedinstva na Apeninskom poluostrvu. Dragi je bio na čelu italijanske vlade u vreme pandemije koronavirusa i ekonomske krize.

Dragi, bivši šef Centralne banke Italije višđen je kao ključni saveznik zvaničnog Pariza u novoj borbi u briselu, a to je da se obezbede trilioni evra za javne investicije kako bi se stalo rame uz rame sa industrijskim supersilama - Kinom i Indijom.

Problem predstavlja to što Dragi nije na listi nijedne velike evropske stranke, zbog čega Makron prvo mora da pronađe način da se dogovori sa Evropskom narodnom strankom iz koje je Fon der Lajenova, kao i da nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Uz to bi i itlaijanska premijerka Đorđa Meloni trebalo da nominuje Dragija.

Mario Dragi Bivši premijer Italije: Mario Dragi Foto: Tanjug/AP

Drugo najpoželjnije radno mesto u EU - predsednik Evropskog saveta takođe je interesantno. Ali problem predstavlja to što na njega pikuraju socijalisti, koji čine drugu najveću poslaničku grupu posle narodnjaka.

(Telegraf.rs)

Video: Makron obišao Notr Dam u plamenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA