Vreme čitanja: oko 1 min.

Makron započeo posetu Nemačkoj: Prva poseta jednog francuskog šefa države ovoj zemlji posle 24 godine

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je prva pompezna državna poseta jednog francuskog predsednika od posete bivšeg predsednika Žaka Širaka 2000. godine

  • 0
Emanuel Makron i Si Đinping Foto: Tanjug/AP/Christophe Ena

Predsednik Francuske Emanuel Makron započeo je danas prvu državnu posetu jednog francuskog šefa države Nemačkoj posle 24 godine. Poseta je prvobitno trebalo da bude organizovana prošlog jula, ali je odložena u poslednjem trenutku zbog nereda u Francuskoj nakon što je policija ubila 17-godišnjeg tinejdžera jer je odbio da zaustavi svoj auto, preneo je AP.

Ovo je prva pompezna državna poseta jednog francuskog predsednika od posete bivšeg predsednika Žaka Širaka 2000. godine.

Makrona i njegovu suprugu Brižit ugosto je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer. To je "dokaz dubine prijateljstva između Francuske i Nemačke" koju Makron posećuje dok Berlin slavi 75. godišnjicu svog ustava donetog posle Drugog svetskog rata i pre nego što će novembru obeležiti 35. godišnjicu pada Berlinskog zida, rekao je Štajnmajer.

Štajnmajer će večeras prirediti svečanu večeru za Makrona u svojoj palati Belvi u Berlinu.

Dvojica predsednika će sutra otputovati u istočni grad Drezden, gde će Makron održati govor, a u utorak u Minster na zapadu Nemačke.

Posle posete Minsteru uslediće sastanak između Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i ministara dve zemlje u rezidenciji nemačke vlade, nedaleko od Berlina.

Makron je danas izjavio da se tokom decenija često govorilo o problemima u francusko-nemačkim odnosima, ali da su "Francuska i Nemačka zajedno postigle izvanredne stvari - one su u srcu ove Evrope".

On je ponovio upozorenje da bi Evropa mogla da "umre" ako ne uspe da izgradi sopstvenu snažnu odbranu dok traje ruski rat u Ukrajini ili ako ne preduzme velike trgovinske i ekonomske reforme kako bi mogla da se "takmiči" sa Kinom i SAD.

(Teelegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA