Vreme čitanja: oko 1 min.

Napad islamista: Naoružani napadači ubili deset i oteli najmanje 160 civila u Nigeriji

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napadači su došli na motociklima, čak su se zadržali u selu, spremali su jelo, kuvali čaj i pljačkali kuće pre nego što su pobegli posle dva sata

  • 0
Nigerija vojska Foto: KOLA SULAIMON / AFP / Profimedia

Najmanje deset osoba je ubijeno, a 160 seljana je oteto u napadu koji se dogodio u Nigeriji. Kako je preneo BBC, veruje se da iza napada stoje islamisti pripadnici grupe Boko Haram.

Velika grupa naoružanih ljudi napala je u patak uveče selo Kuči, potvrdio je lokalni zvaničnik Aminu Abdulhamid Najume. on je izjavio da su većina otetih žene i deca dok su među žrtvama lovci koji su bili zaduženi za čuvanje sela.

Napadači su došli na motociklima, čak su se zadržali u selu, spremali su jelo, kuvali čaj i pljačkali kuće pre nego što su pobegli posle dva sata. Nako otmice se oglasilo i Amnesti internešenel, organizacija za zaštitu ljudskih prava, koji je izrazio veliku zabrinutost za sudbinu otetih:

"Napad na selo je još jedna indikacija da nigerijske vlasti ne mogu da obezbede zaštitu života svojim državljanima. Od 2021. naoružani napadači konstantno napadaju sela i siluju žene i devojke. S vremena na vreme oni traže miliona otkupa od lokalnog stanovništva da ih ne bi oteli. Pozivamo nigerijske vlasti da okončaju ove otmice i otmičare privedu pravdi. Učestala masovna ubistva su jasan dokaz o nemogućnosti zaštite", navodi se u saopštenju.

Napadi u ovoj državi su čestu poslednjih godina iako je nejasno da li su napadaču uvek povezani sa džihadistički grupama. Prošle nedelje je nekoliko sela takođe bilo na meti napada.

(Telegraf.rs)

Video: Nigerijci decu sklanjaju sa ulica u - cirkuse!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA