Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako je oslobođeno četvoro talaca: Izraelski specijalci se preobukli u palestinske izbeglice

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pripremi i izvršenju "Operacije Arnon" učestovlala je izraelska unutrašnja obaveštajna služba Šin Bet, Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici tima za specijalne operacije Jamam

  • 3

Izraelski specijalci su bili maskirani u palestinske izbeglice koje traže mesto gde će da žive kada su upali u zgradu u kojoj je Hamas držao četvoro talaca otetih u napadu na Izrael još od 7. oktobra prošle godine.

Kako je preneo Abcnews, pozivajući se na dva izvora bliska izraelskim bezbednosnim snagama, specijalci su se već nalazili u blizini zgrade kada su dobili naredbu da operacija spasavanja može da počne.

Naredba da se krene u akciju izdata je u subotu u 11 sati pre podne po lokalnom vremenu. Prvi helikopter u kome su bili oslobođeni taoci i ranjeni policijski zvaničnici sleteo je u medicinski centar Šiba u 12,15 sati, a poslednji u 12,45 sati kada je i definitivno operacija oslobađanja bila završena.

U pripremi i izvršenju "Operacije Arnon" učestovlala je izraelska unutrašnja obaveštajna služba Šin Bet, Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici tima za specijalne operacije Jamam. Operacija je ime dobila u čast jednog pripadnika snaga bezbednosti koji je poginuo.

Spaseni su taoci - Almog Meir Jan (21), Noa Argamani (25), Andrej Kozlov (27) i Šlomi Ziv (40). Svi su oteti 7. oktobra na muzičkom festivalu Nova na jugu Izraela.

"Oslobođeni taoci su bili u dobrom medicinskom stanju", saopštio je IDF.

Međutim, njihovo psihičko stanje nije bilo najbolje.

"Zlostavljani su tokom dužeg vremenskog perioda", rekao je profesor Itai Pesah, šef medicinskog tima koji se brine o oslobođenima. Taoci su se nalazili na dve različite lokacije u centralnom delu Pojasa Gaze. Trojica muškaraca su bila odvojena, nedaleko od jednog izbegličkog kampa.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je u nedelju da su izraelske snage tokom operacije oslobađanja talaca ubile 274 Palestinaca, dok ih je 698 ranjeno.

(Telegraf.rs)

Video: Snimci izraelske vojske: Napadi na uporišta Hamasa u Gazi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    11. jun 2024 | 15:05

    Svaka čast specijalcima i Izraelu, oni jedini znaju koji je jedini način opstanka pored muslimanskih psihopata i terorista.

  • Neca

    11. jun 2024 | 16:03

    1000 ubijenih i ranjenih za četiri taoca, odlično izvedena operacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA