Katapult kao u srednjem veku: Izraelska vojska lansira vatrene kugle na ciljeve u Libanu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

Katapulti ovakvog tipa su se obično kiristili u Srednjem veku tokom opsada zamkova i drugih utvrđenih lokacija. Velikim kamenjem i zapaljenim kuglama je vršen proboj neprijateljske linije ili rušenje zidova

Na društvenim mrežama se pojavio video na kome se vidi kako izraelski vojnici koriste vatrene kugle i katapult u borbi protiv Hezbolaha i za uništavanje ciljeva preko zida u Libanu. Kako prenosi Dailymail, sve podseća na obračun i opsadu u srednjem veku, a ne sukob u eri moderne vojne tehnologije satelitskih snimaka i raketa GPS navođenjem.

"Ovde se radi o lokalnoj inicijativi, a ne oružju koje se masovno koristi", saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF), preneo je izraelski Kan news.

"Područje na libanskoj strani granice karakterišu kamene gromade, šipražje i gusta vegetacija od trnja, što predstavlja izazov za IDF trupe koje su raspoređene radi odbrane", dodaje se u saopštenju kao razlog za lansiranje vatrenih kugli.

Katapulti ovakvog tipa su se obično kiristili u Srednjem veku tokom opsada zamkova i drugih utvrđenih lokacija. Velikim kamenjem i zapaljenim kuglama je vršen proboj neprijateljske linije ili rušenje zidova. Na drugom snimku koji je postao viralan na društvenim mrežama vidi se navodno izraelski vojnik kako preko granice ispaljuje vatrnu strelu.

Snimci su emitovani svega nekoliko dana pošto je pro-iranska grupa Hezbolah, čije je sedište u Libanu, saopštila da je izvršila najveći koordinisani napad na ciljeve u Izraelu koristeći dronove i rakete. Na meti je bilo devet lokacija, a kako je navela izraelska strana pričinjena je manja materijalna šteta dok je nekoliko osoba lakše povređeno.

"Diplomatijom ili vojskom, mir će biti vraćen na sever naše zemlje. Izrael će se odbraniti. U to ne sme biti sumnje. Ova situacija neće postati realnost2, rekao je David Menser, portparol izraelske vlade.

Napad Hezbolaha je usledio u znak odmazde za izraelski napad od utorka u kojem je ubijen viši terenski komandant Hezbolaha. U izraelskim udarima je ubijeno oko 300 boraca Hezbolaha, više nego 2006. tokom rata između sve strane, preneo je Rojters. U izraelskim napadima je poginulo i 80 civila.

Na drugoj strani  napadima Hezbolaha poginulo je 18 izraelskih vojnika i deset civila. Izrael i Hezbolah ispaljuju rakete gotovo na dnevnom nivou od kada je Hamas izvršio napad na Izrael 7. oktobra prošle godine kada je ubijeno 1.200 vojnika i civila, dok je par stotina oteto.

Istog dana Izrael je pokrenuo napad na Pojas Gaze sa ciljem da se uništi Hamas. Do sada je u izraelskim operacijama poginulo nekoliko desetina hiljada Palestinaca dok je više stotina hiljada raseljeno.

(Telegraf.rs)

Video: Izraelski vojnik prolazi kroz jedan od Hamasovih podzemnih tunela i izlazi u bolnici u Gazi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    15. jun 2024 | 08:02

    Da su to rusi uradili dva meseca bi ceo zapad pisao u stilu "vidi ruse ko iz kamenog veka, nemaju ni tehnologija ni oruzja itd" ali kad je zapadna zemlja to uradili onda je to cool ideja...

  • Mile

    15. jun 2024 | 07:27

    To i Rusi imaju samo ju zovu Sarmat.

  • Sačuvaj

    15. jun 2024 | 06:06

    Nas ovakvih krvoloka,ovi izronacisti su gori i od amera,baš ih briga koliko dece,žena i starih će pobiti,samo će posle izjaviti kao i ameri kad su nas ubijali '99-te godine,kolaterana šteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA