Ukrajina i Moldavija dobile datum za početak pregovora sa EU

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 6

Ukrajini i Moldaviji predstoje godine pregovora

Ambasadori zemalja članica Evropske unije "načelno" su pristali da započnu pristupne pregovore s Kijevom i Kišinjevom, saopštilo je belgijsko predsedništvo Evropske unije. Mađarska će sledeći mesec preuzeti rotirajuće predsedavanje.

Ambasadori Evropske unije složili su se u petak da će službeno započeti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, prema belgijskom predsedavanju EU-om.

Ukrajina je podnela zahtjev za pridruživanje EU nedugo nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. Ona i susedna Moldavija dobile su status kandidata četiri meseca kasnije, prewnosi Kliks.

EU "načelno" pristaje na razgovore

"Ambasadori su se načelno složili oko pregovaračkih okvira za pristupne pregovore Ukrajine i Moldavije", objavilo je belgijsko predsedništvo.

Rečeno je da će prve međuvladine konferencije biti održane 25. juna. Belgija do 30. juna predsedava Većem ministara EU.

Bosna i Hercegovina se ne spominje kada je reč o zvaničnom datumu početka pregovora, što nije iznenađenje ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se nakon "uslovnog otvaranja pregovora" u martu nisu napravili gotovo nikakvi pomaci na EU putu.

Predsednik Evropskog veća Šarl Mišel pozdravio je sporazum u objavi na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter).

"Održavamo svoja obećanja i podržaćemo vas na putu do članstva", rekao je Mišel.

Ova odluka dolazi sedam dana nakon što je Evropska komisija rekla da i Kijev i Kišinjev ispunjavaju sve kriterijume za službeni početak pristupnih pregovora.

Kriterijumi su uključivali napore da se obuzda moć oligarha i bolje osiguraju prava etničkih manjina. Ukrajini i Moldaviji predstoje godine pregovora.

Zemlje kandidatkinje verovatno će se suočiti s godinama reformi pre nego što ispune kriterijume za prijem u EU.

Nakon Belgije, Mađarska je sledeća koja će preuzeti rotirajuće predsedanje Većem Evropske unije. Budimpešta se u prošlosti protivila pomoći EU Ukrajini usred napada Rusije i rekla da sumnja u procenu Evropske komisije da je Kijev spreman za pregovore o pridruživanju.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. jun 2024 | 08:40

    UKRAJINA JE ISPUNILA SVE USLOVE POSTO RATUJU PROTIV RUSIJE !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA