
U Italiji otkrivena SMRTONOSNA bakterija u hrani: Već troje ljudi preminulo, među njima i turista
U Italiji su zabeležena tri smrtna slučaja zbog trovanja botulizmom, što je izazvalo veliku zabrinutost i aktiviralo hitne mere vlasti. Prvi je preminuo 52-godišnji turista koji je pojeo kontaminirani sendvič sa brokolijem iz tegle, kupljen kod food trucka u gradu Diamante u Kalabriji. Hrana je odmah povučena sa tržišta širom zemlje.
Nedugo zatim potvrđeno je da je i 45-godišnja žena, koja je kupila peciva na istom mestu, preminula dan ranije. Treća žrtva je 38-godišnja žena sa Sardinije, koja je završila u bolnici u Kaljariju nakon što je pojela gvakamole sos na narodnom festivalu krajem jula, a potom preminula zbog teških simptoma botulizma.
Osam ljudi koji su takođe jeli na tom festivalu i dalje je hospitalizovano. Italijansko Ministarstvo zdravlja pokrenulo je hitan protokol za suzbijanje botulizma u Kalabriji i Sardiniji. Udruženje za zaštitu potrošača Codacons razmatra podnošenje kolektivne tužbe.
Opasna bolest
Botulizam je ozbiljna i često smrtonosna bolest koju izaziva bakterija Clostridium botulinum. Ova bakterija proizvodi neurotoksin – jedan od najsnažnijih poznatih otrova, koji se najčešće javlja u nepravilno konzerviranoj hrani, uključujući i domaći med. Nedovoljno termički obrađena hrana može dovesti do trovanja.
Simptomi botulizma obično se javljaju između 12 i 36 sati od konzumacije, ali ponekad i nekoliko dana kasnije. Među prvim znacima su problemi sa vidom, poteškoće pri gutanju i brzo napredujuća paraliza mišića. Hitna medicinska pomoć je neophodna za preživljavanje.
(Telegraf Biznis/Danas)
Video: Uništavanje bombe u Deliblatskoj peščari
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Realno
Nas truju sa svim i svacim mi vec imamo antitela na 90% otrovane hrane.
Podelite komentar