I POSLE 15 GODINA OD SMRTI: Hrvati i dalje veruju u Tuđmana!

Franjo Tuđman preminuo je 10. decembra 1999. godine u Zagrebu, a pored negativnog odnosa prema srpskom stanovništvu, Tuđman je zagovarao tzv. Hrvatski revizionizam, kojim su negirani i umanjivani ustaški zločini tokom Drugog svetskog rata

  • 73

Danas se navršava 15 godina od smrti hrvatskog predsednika Franja Tuđmana, za koga većina stanovnika Hrvatske smatra da je bio bolji lider od svojih naslednika.

Prema poslednjim istraživanjima, pozitivno mišljenje o prvom predsedniku Hrvatske ima 56% ispitanika, a Hrvati svoj stav grade na Tuđmanovim aktivnostima za vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije i čak 69% ispitanika njegovu politiku smatra pozitivnom.

Hrvati takođe smatraju da je Tuđman pre vladao demokratski nego autokratski (47%-41%), a najlošije ocene Tuđman je dobio kada se postavilo pitanje o privatizaciji, 19% Hrvata smatra da je on na tom polju bio uspešan.

Nekadašnji član Saveza komunista Jugoslavije 1989. godine je osnovao HDZ, posle čega je postao predsednik Predsedništva Socijalističke republike Hrvatske.

Smatra se inicijatorom Ustava Republike Hrvatske kojim su Srbi dobili status nacionalne manjine, nakon čega je počeo progon Srba, a u presudi Tribunala u Hagu protiv Ivana Čermaka i Mladena Markača Tuđman se pominje kao jedan od saizvršilaca u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz Krajine.

Preminuo je 10. decembra 1999. godine u Zagrebu, a pored negativnog odnosa prema srpskom stanovništvu, Tuđman je zagovarao tzv. Hrvatski revizionizam, kojim su negirani i umanjivani ustaški zločini tokom Drugog svetskog rata.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    10. decembar 2014 | 20:02

    Mrzeo Srbe,a unuk mu - Srbin...

  • Tata Ikun

    10. decembar 2014 | 23:19

    Neće ljudi da private da je Tuđman tokom čitavog rata bio na vezi sa Miloševićem i Alijom, da su sva trojica radili po direktivi zapada (Amerike) u vreme rata. Sva stradanja svih naroda u Hrvatskoj i Bosni su skrivila gore pomenuta trojica. A vi se i dalje kunite u njih, tj. svaka strana u svoga “vođu“. Svi su prolivali krv UZALUD, jer Hrvatska, kao i Srbija i Bosna, nikad neće biti samostalne države. Ta trojica su zavadili ove narode da treba da prođu generacije da se strasti smire. Neka im NIJE laka crna zemlja.

  • Efto

    10. decembar 2014 | 20:17

    Krivo mi je shto odgovornost poneo samo Miloshevich, a u sushtini bio vechi zver od njega. Takva je situacija I izmegu ustasha I chetnika, lukavije su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA