OVO SU NAJUSPEŠNIJI DIREKTORI JAVNIH PREDUZEĆA: Evo ko se sve našao na listi! (FOTO)

Ko kaže da državna preduzeća moraju da rade sa gubitkom? Ovo su srpski menadžeri i direktori koji su ih učinili profitabilnim. Učite od njih!

  • 25

Srpsku privredu i javna preduzeća u Srbiji na zdravim nogama drže ljudi koji njima upravljaju, a Telegraf.rs vam donosi listu najuspešnijih direktora, ali i firmi koji su u samom vrhu po zaradama, ali i po novcu koji donose u budžet Srbije!

Krenimo redom...

Predrag Ćulibrk - Telekom Srbija

Rođen je 1968. godine u Rumi, a diplomirao je na odseku za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu 1994. godine. Po završetku studija, profesionalnu karijeru započinje u Direkciji za razvoj i investicije Telekoma Srbija, tadašnjem javnom preduzeću PTT Srbija. Bio je odgovoran za poslove izgradnje i razvoja transportne mreže, telekomunikacionih servisa i planiranja saobraćaja. Veliki doprinos  za razvoj Telekoma Srbija ostvario je na projektu digitalizacije komutacione mreže, uvođenja IN servisa i implementacije mreže sledeće generacije (NGN).

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U kompaniji Telekom Srbija, od početka 2005. godine, Predrag Ćulibrk obavljao je funkciju direktora Sektora za strateško planiranje, a iste godine postavljen je i za direktora Sektora za strategiju i razvoj. Bio je odgovoran za sprovođenje brojnih novina iz oblasti telekomunikacija i velikog broja projekata iz različitih segmenata poslovanja Telekoma Srbija. Za generalnog direktora kompanije m:tel BiH, odnosno Telekoma Srpske, postavljen je 18. juna 2007. godine.

Za pet godina poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine kompanija m:tel BiH postala je jedna od vodećih telekomunikacionih kompanija u regionu. Od privatizacije u junu 2007. godine do danas, kompanija je proširila svoje poslovanje na područje cele BiH, doživela organizacionu i kadrovsku transformaciju i u potpunosti postala tržišno orijentisana.To je rezultiralo tržišnom pozicijom broj jedan u BiH u mobilnim komunikacijama, razvojem na području širokopojasnog pristupa internetu i pružanja multimedijalnih usluga. Broj korisnika svih usluga koje se nude pod korporativnim brendom m:tel danas iznosi skoro dva miliona, što je gotovo dvostruko više od broja korisnika pre privatizacije.

Aleksandar Obradović - EPS

Foto: Marko Todorovć Foto: Marko Todorovć

Rođen je 1974. godine u Beogradu i diplomirani je ekonomista. Obradović je u Pragu završio studije ekonomije i biznisa, na privatnom univerzitetu „Anglo-amerikan koledž". Magistrirao je prvi put u Češkoj u „Ček menadžment centru“ i drugi put u Americi, na Univerzitetu u Pitsburgu.

Radio je u nemačkoj izdavačkoj kući „Jirg markard pablišing" u Pragu i u odeljenju francuske konsultantske firme „ATOZ Marketing Servisiz“ u Pragu. Radeći u američkoj kompaniji za strateški konsalting „Artur D. Litl" Aleksandar Obradović obavljao je poslove u Nemačkoj, Italiji, Portugaliji, Švajcarskoj, Brazilu, da bi potom postao regionalni direktor te kompanije za Češku, Slovačku, Srbiju i Crnu Goru. Radio je i u Parizu, kao menadžer strategije za istočnu Evropu i centralnu Aziju u firmi za proizvodnju cementa "Lafarž", a bio je i direktor češke energetske kompanije ČEZ za Srbiju.

Dane Kondić - Air Srbija

Foto:Tanjug/Danilo Peternek Foto:Tanjug/Danilo Peternek

Dane Kondić je Srbin iz Australije, rođen u Sidneju i dete je srpskih iseljenika sa Kozare u današnjoj Republici Srpskoj. Supruga mu je, takođe, poreklom Srpkinja.

Kondić je krajem 1990-ih je bio menadžer razvoja poslovanja u australijskoj avio-kompaniji “Kvantas”, a u “Malezija erlajnsu” je radio tri i po godine. U proteklih godinu dana bio je regionalni direktor “Sabre Airline Solutions” za jugoistočnu Aziju. Pre toga bio je komercijalni potpredsednik “Abacus International” u Aziji. Radio je u GTA, koja je deo “Travelporta”, kao i u kompaniji “Kuoni Travel”.

Andrija Čupković - JKP „Parking servis"

Foto: Promo Foto: Promo

Rođen je 1972. godine, a završio Saobraćajni fakultet u Beogradu. Specijalista je kao strukovni menadžer u saobraćaju, a završio je i Bachelor appl iz oblasti saobraćaja, 2009. godine, kao i Visoku školu strukovnih studija za menadžment u saobraćaju

Radno iskustvo: Direktor JKP „Parking servis“ Beograd septembar 2014.godine, v. d. direktora JKP „Parking servis“ Beograd decembar 2013 –sept.2014.godine, generalni direktor JP „Poslovni centar Rakovica” 2008 – 2013. godine, izvršni direktor JP „Poslovni centar Rakovica” 2005 – 2008. godine, odbornik Skupštine grada 2008 – 2012. godine, odbornik GO Rakovica 2008 – 2012. godine, vlasnik STR Mesara 1999 – 2003. godine, vlasnik i direktor privatnog preduzeća za distribuciju alkoholnog i bezalkoholnog pića, zvanični distributer kompanija Helenik Coca-Cola, Knjaz Miloš, Voda Vrnjci, Apatinska pivara, Pivara Čelerevo, Pivara BIP, Rauch, Rubin Kruševac itd.  U privatnom preduzeću zaposleno preko 50 radnika i firma je snabdevala preko 500 maloprodajnih objekata 1995 – 2003. godine.

Odlično govori engleski jezik.

Nikola Petrović - EMS

Foto: Promo Foto: Promo

Nikola Petrović je generalni direktor Javnog preduzeća Elektromreža Srbije. Petrović je diplomirani ekonomista koji je pre angažmana u javnom sektoru stekao bogato iskustvo radeći na rukovodećim pozicijama u domaćim i inostranim kompanijama. Sredinom devedesetih živeo je u Švajcarskoj gde se bavio poslovima uvoza, izvoza i prodaje sirovina iz Afrike. Posle toga, radio je i usavršavao se na Londonskoj berzi.

Po povratku u Srbiju, osniva uvozno-izvoznu firmu koja se bavila trgovinom voćem i povrćem. U oblasti energetike najpre se istakao kao direktor firme Eco Energo group, gde se bavio primenom najnovijih tehnologija u eksploataciji zelene energije i izgradnjom hidrocentrala. Na čelo EMS-a dolazi u septembru 2012. godine i na toj poziciji je postigao značajne rezultate koji se ogledaju u ubrzanom završetku kapitalnih elektroenergetskih investicija, boljim finansijskim rezultatima poslovanja i dobijanjem sertifikata za integrisane menadžment sisteme. Od 1. januara 2015. obavlja funkciju potpredsednika Privredne komore Srbije.

Tečno govori francuski i engleski jezik. Nikola Petrović je rođen 1974. godine u Beogradu, oženjen je i otac je dvoje dece.

Jugoslav Petković - JP „Jugoimport SDPR“

Petković je na tom mestu zamenio dugogodišnjeg direktora Stevana Nikčevića, a njegov zamenik je Branislav Prostran.

Foto: Printskrin/aljazera Foto: Printskrin/aljazera

Radojica Rovčanin - SMATS

Radojica Rovčanin rođen je 29.05.1953. godine i završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Radio je u JAT-u 25 godina na poslovima Kontrolora saobraćaja, Tehničkoj delatnosti, Sektoru prodaje, kao zamenik direktora Domaćeg saobraćaja, direktor Domaćeg saobraćaja, direktor Tržišta, direktor Regionalnog saobraćaja i savetnik generalnog direktora za komercijalne poslove. Rovčanin u SMATSA dolazi iz Agencije za bezbednost saobraćaja gde je bio na funkciji načelnika Odeljenja za opšte i pravne poslove i zamenik direktora. Govori Engleski i Ruski jezik.

Foto: YouTube / SMATSAacademy Foto: YouTube / SMATSAacademy

Milan Krkobabić - Pošte Srbije

Završio je gimnaziju u Beogradu, gde je diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Tridesetogodišnje iskustvo stekao je radeći na bankarskim i finansijskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije sa potrebnom saglasnošću Narodne banke Srbije. U periodu od 2008. do 2012. godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika Grada Beograda.

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

Posebna oblast njegovog interesovanja i rada je privredna oblast zanatstva, malih i srednjih preduzeća. Učestvovao je u osmišljavanju, izradi i realizaciji velikog broja projekata vezanih za navedeni privredni segment. Inicijator je i kreator, po prvi put u Srbiji, celovitog koncepta socijalnog preduzetništva (uključujući i nacrt Zakona), kojim se pored javnog i realnog sektora privređivanja, otvara i treći sektor socijalnog preduzetništva. Kandidat je za najuspešnijeg direktora Pošte Srbije u istoriji ove kompanije, jer je uspeo da rstruktuira firmu, podigne joj profit više puta i jedan je od retkih direktora koji ima podršku svih strana - menadžmenta, radnika, sindikata i osnivača.

Blagoje Spasovski - RTB BOR

Rođen je 1948. godine. Završio je Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, kao i specijalističke studije iz procesne automatike u Bolderu u Koloradu. Kasnije je položio i sve ispite na magistarskim studijama Rudarsko-geološkog fakulteta.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug/Nenad Milošević

U rudniku bakra Bor zaposlio se 1972. godine i postepeno, do 1979, napredovao je do mesta upravnika pogona Flotacija. Na funkciju tehničkog direktora Rudnika bakra Veliki Krivelj imenovan je 1983. godine, a zatim je istu funkciju vršio je i u Rudniku bakra Bor. Od 1990. do 2000. godine bio je generalni direktor borskog rudnika bakra. Nakon toga prelazi u preduzeće Ortosystem iz Beograda, da bi 2008. ponovo došao na čelo RTB Bor Grupa.

Milorad Grčić - RTB KOLUBARA

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Rođen je 14. novembra 1970. godine. Živi u Obrenovcu, po zanimanju je ekonomista. Za vršioca dužnosti direktora RB “Kolubara” imenovan je 8. oktobra 2012. godine.

Goran Puzović - Srbijavode

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Diplomirani je inženjer poljoprivrede, a njegovo ime izgovarali su svi tokom nezapamćenih poplava koje su prošle godine zadesile Srbiju.

Saša Vlaisavljević - Aerodrom

Printskrin: Infobiro Printskrin: Infobiro

Rođen 1968. u Bihaću. Diplomirao je na vazduhoplovnom odseku Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, a u Jatu je od 1995. Do postavljenja na dužnost generalnog direktora bio je direktor delatnosti Zemaljski poslovi Jat Airwaysa.

Vlada Lučić - m:tel!

Rođen 18. februara 1971. godine u Šapcu. Diplomirani je inženjer elektrotehnike, a MBA zvanje je stekao po programu Univerziteta Institut Kurt Bosch (Švajcarska).

Profesionalno iskustvo je sticao u Ericssonu u Švedskoj, gdje je radio na istraživanjima, a u Njemačkoj kao inženjer za podršku O&M sistemima.

Printskrin: telekom.rs Printskrin: telekom.rs

Uz kraće prekide, dio je tima Telekoma Srbija od njegovog osnivanja 1997. godine. Karijeru je gradio najprije kao stručni savjetnik za telekomunikacije u Direkciji za mobilnu telefoniju, zatim kao direktor Sektora za mrežu u Direkciji za mobilnu telefoniju, nakon čega je imenovan za direktora Direkcije za mobilnu telefoniju.

Aktivno je učestvovao u izgradnji i komercijalnom puštanju u rad trećeg operatora u Crnoj Gori kada je, u rekordnom roku od samo 77 radna dana, otpočela rad mobilna mreža m:tel.

Goran Vlaović - Telekom Srpske

Goran Vlaović je magistar ekonomskih nauka, rođen 1971. godine u Beogradu, obrazovan na univerzitetima u Beču, Beogradu, Parizu i SAD-u.  Njegovi profesionalni počeci vezuju se za 1994. godinu kada počinje da radi kao direktor u Internacionalnom savjetu za razvoj menadžmenta i edukaciju u Budimpešti.

Od 1998. do 2000. godine bio je rukovodilac Odsjeka za EU i regionalne inicijative u Saveznom ministarstvu inostranih poslova SRJ. Bogatu menadžersku karijeru nastavlja u JP "PTT Srbije" kao direktor Sektora za međunarodno poslovanje od 2000. do 2002. godine. Nakon toga obavlja funkciju potpredsjednika za međunarodne odnose u Privrednoj komori Srbije, gdje je do 2007. godine bio odgovoran za promociju i prezentovanje privrede Republike Srbije na međunarodnoj sceni, te realizaciju međudržavnih i međuregionalnih ugovora o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji. Bio je inicijator brojnih projekata, između ostalog, projekta Razvoj telekomunikacione infrastrukture Srbije.

Foto: Promo Foto: Promo

Učestvovao je u radu nekoliko Upravnih odbora CEFTA, CEI, BSEC, Unija evropskih komora, DCP, Privredna komora Srbije, Mediteranski sporazum, Beogradska banka, Poštanska banka, Mobtel, Svjetska poštanska unija i Međunarodna unija za telekomunikacije.

Takođe, iza njega je desetogodišnja karijera ekonomskog konsultanta na mnogobrojnim projektima Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske agencije za rekonstrukciju. Nosilac je priznanja Najbolji mladi diplomata Evrope, autor tri knjige iz oblasti ekonomije, kao i mnogih stručnih radova.

Govori engleski, italijanski i francuski jezik. U skladu sa odlukom UO kompanije "m:tel", mandat generalnog direktora traje tri godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dara

    18. mart 2015 | 18:01

    Od njih treba uciti. Takav rejting postize se radom a ne recima. Bor je primer za to.

  • nn

    14. mart 2015 | 11:06

    Sve po hvale za ove uspesne ljude. Ovo treba pisati a ne o starletama

  • Mama

    14. mart 2015 | 12:16

    SVAKA CAST! NAJZAD NESTO PAMETNO OVDE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA