SRPKINJA SVETSKA REKORDERKA: Baka prima penziju već 70 godina!

- U Srbiji duže od tri decenije penziju dobija 38.467 korisnika, a četiri decenije i duže čekovi stižu na adrese 7.423 korisnika prava - kažu u PIO fondu

  • 1

Najduži penzionerski staž ima jedna gospođa iz Subotice, koja je pravo na penziju ostvarila 1945. godine, a sledi je još jedna gospođa iz Beograda koja je u penziju otišla februara 1946. godine, pišu Večernje novosti.

Od 1,7 miliona penzionera u Srbiji na više od 400 adresa čekovi stižu više od pola veka. Primaju ih oni koji su to pravo stekli u periodu od 1949. do 1959. godine.

- U Srbiji duže od tri decenije penziju dobija 38.467 korisnika, a četiri decenije i duže čekovi stižu na adrese 7.423 korisnika prava - kažu u PIO fondu.

Katarina Stanić, direktor Centra za socijalnu politiku i stručnjak za penzije i penzijske sisteme kaže da su ovo sve relikti starih propisa, a ove dve penzionerke koje penziju primaju od 1945. godine su ovo pravo zaslužile verovatno još tokaom NOR-a.

- Ne zaboravimo da do 2001. godine starosna granica za odlazak u penziju  nije podizana punih 35 godina - kaže Stanić.

Foto-ilustracija: e-stock.us/Ljuba Becic Foto-ilustracija: e-stock.us/Ljuba Becic

Osim toga Stanić kaže da je ranije postojao niz prinadležnosti po "posebnim propisima" kao što su one iz NOR-a ili administrativne penzije, koje su u međuvremenu ukinute. Takođe, podignuta je i starosna granica za porodične i beneficirane penzije.

Sve promene od 2000. pa na ovamo će sasvim sigurno dovesti do smanjena broja ovakvih penzionera.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA