ISLAMSKA DRŽAVA SE MOŽE SLOMITI U TRI KORAKA: Britanski stručnjak otkriva kako srušiti ISIS!

Islamska država se može slomiti vazdušnim udarima, i ofanzivama na grad Raku, prestonicu džihadista, i Mosul, u koji premešta svoju komandu a za čiju joj je odbranu potrebno 10.000 boraca koje svakodnevno gubi

  • 8

Bivši šef Britanske kraljevske mornarice Lord Vest tvrdi da se Islamska država, koja je napadima u Parizu opasno zapretila i Evropi, može "slomiti" u tri koraka - vazdušnim udarima i ofanzivama na Mosul i  grad Raka.

On sugeriše da bi međunarodne snage trebalo pre svega da se usmere na to da dokrajče Islamsku državu u Iraku, pre nego što krenu u konačni obračun u Siriji.

- Kurdi su u Iraku napravili dobar posao oslabivši islamiste, ali bi trebalo ubediti sunitska plemena da promene stranu jer bez njihove pomoći džihadisti Islamske države ne bi imali šanse - rekao je Vest za britanski "Dejli mejl".

ISLAMSKA DRŽAVA U RASULU: Kurdi ušli u strateški važan grad, ubijen Džihadi Džon, džihadisti u panici (VIDEO)

Prema njegovim rečima, prvi na listi prioriteta su i dalje vazdušni udari koalicionih snaga, ali i Rusije.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Sa druge strane, s obzirom na to da Islamska država premešta svoju komandu u Mosul iz Rake, takozvane prestonice džihadista, kako bi izbegli bombardovanje, korak broj dva je Mosul. Za njegovu odbranu Islamskoj državi treba oko 10.000 boraca. Ključne mete u Mosulu trebalo bi da budu trenažni kamp, centar za održavanje vozila i univerzitet gde se nalazi laboratorija za hemijsko naoružanje - navodi Vest i dodaje da je treći korak grad Raka u kojem je donedavno bilo 20.000 džihadista i komanda Islamske države.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

FRANCUSKI NOSAČ AVIONA KREĆE U OSVETU ZA PARIZ: Meta - SRCE DŽIHADISTA! (FOTO)

Vest smatra i da nije logično što britanska vojska ne učestvuje u vazdušnim napadima na ISIS u Siriji, a u Iraku to čini. Mišljenja je i da bi trebalo da se izvrši pritisak na Saudijsku Arabiju i Tursku koje finansiraju Islamsku državu.

DEMONSTRACIJA SILE: Ovako je RUSKI lovac presreo AMERIČKI ratni brod (VIDEO)

Za kraj, napominje, da zbog velikih gubitaka u borbi sa kurdskim snagama, ali i vazdušnih udara, Islamska država stalno gubi vojnike. Procenjuje se da je proteklih meseci broj stranih boraca opao sa 15.000 na 8.000 boraca.

Zašto je u Islamskoj državi sve manje stranaca?

(Telegraf. rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fedor

    22. novembar 2015 | 19:39

    Pa kada to sve znaju što ne udare?!

  • RHCP

    22. novembar 2015 | 23:48

    Može i u jednom koraku, uništiti SAD

  • Joco

    22. novembar 2015 | 20:52

    Ako ne bi imali pomoč međusobno se budu poubijali.Kakva sila klošari i norkomani ostali polupismeni našli utjehu u klanju.Bliski istok je uvijek bio ,i buti če tempirana bomba sve do ne iscrpe zalihe nafte .A onda igre gladi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA