Vernici slave SVECA, koji je sam stavio svoju ruku u PLAMENI OGANJ!

Sveti Pasikrat i Valentin su zajedno mučeni za svoju veru, a na kraju su im obojici odsekli glave

  • 7

Pravoslavni vernici i srpska pravoslavna crkva, prema gregorijaskom kalendaru, danas obeležavaju dan svetih mučenika Pasikrata i Valentina. Ovi svetitelji su bili poreklom iz Dorostola na Balkanu. Bili su vojnici za vreme vladavine igemona Avzalena.

Kako je u to vreme vladao progon hrišćana po celoj zemlji, tako su i ove svete mučenike sudije uhvatile, jer su javno ispovedali svoju veru, i nagovarali da priznaju tadašnju mnogobožačku religiju.

Sudija je pokušao da ga ubedi da prinese žrtve mtvim idolima. To isto je i uradio sa njegovim bratom Papijanom, koji je prihvatio ovaj čin, i odrekao se Hrista, zbog straha od mučenja.

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Sveti Pasikrat stavi svoju ruku u plameni oganji i uzviknu: "Telo je smrtno i ognjem sagoreva, no duša je besmrtna i ne oseća vidljive muke."

Majka je bila uz njega i hrabrila ga i podržavala sve do samog kraja. Na užasne muke je bio stavljen ovaj svetac, radi svoje vere pravoslavne i Hrista, ali on kao da to nije osećao, nego je ostao do kraja sa svojim bogom.

Naposletku su mu odsekli glavu, zajedno sa još jednim vojnikom Valentinom, i tako su ovi mučenici stradavši, otišli u večno božje carstvo. Ovo se desilo 228. godine, u trećem veku, za vreme igemona Azalena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA