OVAJ MLADIĆ SAVLADAO JE SVE TAJNE DREVNOG ZANATA: Plete filigran tehnikom starom 3.000 godina (FOTO)

Danas Marko ima četvorogodišnje iskustvo, sopstvenu zlatarsko-filigransku radionicu i veliki broj ukrasnih predmeta i komada nakita izrađenih od srebra

  • 10

Marko Milić (22) iz Paraćina obuku je počeo sa 18 godina, a sada nema predmeta koji ne ume da napravi od srebrnih niti i kuglica umećem od koga zastaje dah.

Filigran je drevna tehnika umetničke obrade zlata i srebra kojom su nastali primerci nakita neverovatne lepote kojima se i danas divimo, posle više hiljada godina. Samo nekoliko filigranista neguje tu tehniku danas u Srbiji, koja je deo našeg srednjovekovnog nasleđa, a najmlađi među njima je Marko Milić, koji je od roditelja za 18. rođendan dobio neverovatan poklon - obuku u ovom starom zanatu, a šegrtovao je kod jednog od izuzetnih starih majstora filigrana iz Prizrena.

Danas Marko ima četvorogodišnje iskustvo, sopstvenu zlatarsko-filirgansku radionicu "Putir" i veliki broj predivnih ukrasnih predmeta i komada nakita izrađenih od srebra.

Ipak, Marka, koji živi u pratrijarhalnoj porodici i vaspitavan je u pravoslavnom duhu, najviše nadahnjuje izrada crkvenih predmeta. Napravio ih je dosta, od prestonog krsta, stonih i visećih kandila, do kutijica i kutija za tamjan i crkvene relikvije, okova za ikone...

SEĆATE LI SE OVIH ZANATA: Nekad bez njih nismo mogli, danas su skoro izumrli! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Sarađujem sa paraćinskom crkvom i izrada takvih predmeta me zaista ispunjava, mada imam malo prilika da za njih pravim neki novi predmet, već su to uglavnom popravke i čišćenja srebrnine. Nove predmete radim po sopstvenoj zamisli i o svom trošku, odnosno još uvek o trošku svojih roditelja. Radim u srebru jer bi izrada predmeta težih od 30 grama u zlatu bila zaista preskupa- objašnjava Marko.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sve je ručni rad, od topljenja i izvlačenja srebrnih žica do same izrade predmeta.

POTREBNI SU VAM SAMO SAPUN, VODA I VUNA: Kada vidite šta rade ove devojčice, odmah ćete i vi PROBATI isto! (FOTO)

- Radim zbog učenja i svaki novi predmet donosi mi nova znanja. Neprestano se usavršavam, provodim sata i sate u svojoj radionici, a prvu i najveću inspiraciju nalazim u srednjovekovnim motivima - priča Marko.

On je nedavno dobio od Ministarstva privrede sertifikat na koji je ponosan. U pitanju je zvanična potvrda da su njegovi predmeti, ukrasni i crkveni i komadi nakita nastali tehnikom filigrana stari umetnički zanat, te da se kompletno radi o ručnoj proizvodnji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Taj sertifikat omogućava mu da njegove rukotvorine mogu da ponesu oznaku "otvorene šake".

Stoja Vukmanović je vezilja koja čuva zanat od zaborava: NJENA PRIČA ĆE VAS ODUŠEVITI! (FOTO)

- Drugi sam u Srbiji koji ima taj sertifikat u oblasti filigrana, što mi je zaista veliki motiv da radim, učim i da se dalje usavršavam. Zato što ne potičem iz zlatarske porodice svima je neobično moje interesovanje, ali ja sam se oduvek zanimao za stare zanate, posebno za zlatarstvo. Danas je teško naći majstora filigrana koji hoće da prenese svoje znanje, ali sam ja uspeo - kaže Marko.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Njega, objašnjava, ne zanima serijska proizvodnja nakita, već samo ručni rad.

- Nadam se da ću za svoje predmete naći tržište u inostranstvu - rekao nam je na kraju razgovora najmlađi filigranista u Srbiji, Marko Milić.

Pogledajte i zanimljiv T NOW prilog:

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA