LEPA VEST ZA SVE SEZONCE: Radni staž će uskoro teći i za sezonski rad!

Do kraja godine očekuje se radni nacrt Zakona o sezonskim poslovima koji će podrazumevati uvođenje vaučera za sezonske radnike koji će im biti garancija za radni staž

  • 21

Vlada Srbije priprema Zakon o sezonskim poslovima, kojim će radni status sezonaca biti zakonski regulisan pa će i njima "teći" radni staž

Ovim zakonom biće regulisano to područje rada i to tako što će se uvesti vaučeri kako bi se zaštitila prava radnika i poštovali propisi. Svi koji koriste vaučere imaće pravo da im se obračuna radni staž.

OPREZNO SA SEZONSKIM POSLOVIMA: Mnogi su paravan za trgovinu ljudima!

Pomoćnik ministra rada Zoran Lazić rekao je da se do kraja godine očekuje radni nacrt tog zakona, koji bi potom išao na javnu raspravu.

- Formirana je radna grupa, koja je imala nekoliko sastanaka, i trenutno je u toku usaglašavanje tih zakonskih rešenja s drugim zakonima, prvenstveno iz oblasti socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kao i zakonima iz oblasti poreza i doprinosa - rekao je Lazić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na ovim sezonskim poslovima možete do zaradite 1.000 evra!

On je dodao da će radna grupa nakon toga izaći s prvim tekstom, odnosno radnim nacrtom zakona.

Cilj zakona je da zaštiti one koji se bave sezonskim poslovima.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- Odnosi se na sve one s kojima poslodavci nisu imali interes da zaključuju ugovor o radu, već su radili na crno ili su se na drugi način dovijali kako to da bude u skladu sa zakonom. Na ovaj način olakšaćemo poslodavcima samu tu proceduru - rekao je Lazić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eeeejjj

    14. avgust 2016 | 09:58

    Bolje uvedite svim poslodavcima da prijave svoje radnike, vise od polovine radi na crno...

  • Zeljko

    14. avgust 2016 | 10:07

    Pa zar ja da placam doprinos radniku na 15dana a drzavne firme nisu placale po 15godina radnicima e lopovi e srbijo prevrni se

  • VAN

    14. avgust 2016 | 10:24

    Radni staž za sezonce je praktično teško osvarivo. Mnogi poslovi na selima su obavljani na mobu i taj običaj se još uvek održao. Država bi primenom zakona EU htela na svaki način da ucari korist. Jer političkim vodjama para nika nije dovoljno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA