≫ 

DANAS JE CRVENO SLOVO I VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: I ovu JEDNU STVAR nikako ne smete da uradite!

Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na današnji dan ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu

  • 21

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.

SRBI DANAS SLAVE SVETOG JOVANA: Evo šta je strogo propisano za veliki hrišćanski praznik!

Stradanje Jovana Krstitelja desilo se za vreme cara Iroda Antipe, koji je bio sin Iroda Starijeg, ubice vitlejemske dece rođene za vreme Isusa Hrista.

Taj Irod bio je oženjen ćerkom arapskog kneza Arete. On je oterao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za ljubavnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa.

Protiv ovog bezakonja ustao je i Sveti Jovan, a to ga je koštalo tamnice. Tokom jedne zabave na kojoj je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova, odlučeno je da se svetom Jovanu odseče glava. Svojim trbušnim plesom Salomija je uspela da omađija već pijanog cara, i po nagovoru majke mu je tražila glavu svetog Jovana na tanjiru. Car je to odmah i naredio.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Tako je stradao veliki svetac, a Irodijada je njegovu glavu zakopala u svom dvorcu. Telo su sahranili Jovanovi učenici u Palestini.

U narodu, ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju. a izbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće.

Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na današnji dan ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu. Zato deci ne daju da jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje.

Veruje se, naime, da će oni koji poštuju ovo pravilo živeti u sreći i blagostanju čitave godine, dok će onima koji daju deci takvu hranu - sve "ići naopako".

Takođe, dan se provodi u strogom postu i uzdržavanju od zlih misli i dela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    11. septembar 2016 | 08:24

    Paganska sujeverja prerusena u hriscanstvo! Zar ne treba da izvlacimo pouke iz biblijskih izvestaja i da se ugledamo na Bozje sluge koje su u njima opisane? Tako bi trebalo na ono sto znamo i o Jovanu Krstitelju. Kakve veze ima sta jedemo ako ne postupamo ispravno.Sam Isus je rekao da ne oneciscuje coveka sta udje na usta nego ono sto izadje iz negovog srca, u smislu kakva je osoba i kako govori i postupa.

  • Marko

    11. septembar 2016 | 09:42

    Ovo je jedan veliki praznik, i jedan veliki svetac koga mi Hriscani slavimo. A vi sto ne verujete nemojte da se pravite pametni i da vredjate, vec idite na zapad i prihvatite nesto sto je tudje.

  • Bota Esenesov

    11. septembar 2016 | 09:04

    Dokle više sa tim praznoverjem i zaglupljivanjem ionako glupog naroda?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA