SIRIJA, ZEMLJA U KOJOJ SVE UMIRE: U opkoljenim gradovima je primirje, ali ne stiže humanitarna pomoć (FOTO)

Primirje je stupilo na snagu u ponedeljak u 18 sati u skladu sa sporazumom koji su objavili Rusija i SAD

  • 1

Primirje koje je  predstavljeno kao "poslednja prilika" za izlazak Sirije iz haosa uglavnom se poštuje, ali zasad izostaje redovno dopremanje humanitarne pomoći, što je izazvalo razočaranje u opkoljenim zonama.

ČEČENSKA HUMANITARNA POMOĆ: Kadirov šalje 2.500 ovaca, 100 bikova i 10 kamila u Siriju!

Do prekida sukoba došlo je na dan kad je broj mrtvih premašio 300.000, od kojih gotovo 87.000 civila, u ratu koji je izbio u martu 2011. godine, po najnovijim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Primirje je stupilo na snagu u ponedeljak u 18 sati u skladu sa sporazumom koji su objavili Rusija i SAD.

Posebni izveštač UN-a za Siriju izrazio je zadovoljstvo "znatnim opadanjem nasilja". "Stanje se radikalno poboljšalo", kazao je u Ženevi Staffan de Mistura pred novinarima, spominjući tek izolirane sukobe.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je kako nije zabeležio mrtve u sukobima usprkos ograničenim kršenjima primirja u oba tabora.

Ruska vojska je potvrdila da vladine snagu poštuju prekid vatre ali je optužila pobunjenike da su zapucali "23 puta". Sirijska službena televizija zabeležila je manja kršenja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Portparol kancelarije UN-a za usklađivanje humanitarnih poslova Jens Laerke rekao je da nijedan konvoj UN-a nije ušao u Siriju od početka prekida vatre, dok se sporazumom predviđa upućivanje humanitarne pomoći opkoljenim civilima.

De Mistura je rekao kako po tom pitanju zahteva "potvrda da se vozači i konvoji neće gađati".

Kako bi omogućili upućivanje pomoći opkoljenim pobunjeničkim četvrtima u podeljenom gradu Alepu, ruski vojnici postavili su pokretnu nadzornu tačku na putu za Kastelo,  koja vodi prema turskoj granici odakle treba da stigne isporuka, po ruskim agencijama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Američko-ruskim sporazumom predviđa se "demilitarizacija" puta za Kastelo gde su se još u utorak popodne nalazili sirijski vojnici, po sirijskom vojnom izvoru.

Sirijske vlasti su u utorak upozorile da će odbiti ulazak bilo kakve pomoći Turske za pobunjeničke četvrti u Alepu "bez koordinacije sa sirijskom vladom i UN-om".

Američki državni sekretar Džon Keri koji je ispregovarao sporazum s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom ocenio je da bi primirje moglo "biti poslednja prilika za spas" Sirije.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    14. septembar 2016 | 09:53

    Rat izmedju rusije i amerike uveliko traje,samo sto se vode na bliskom istoku u nad ovim jadnim i nevinim ljudima,nisu ludi da unistavaju svoje gradove ni putin ni obama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA