MAJA LASIĆ JE POBEDILA ANGELU MERKEL U BERLINU: Da li gledamo u buduću kancelarku Nemačke (FOTO)

Lasić je doktor biologije koja mnogo pomaže imigrantima u okviru inicijative "Veding pomaže", a posebno deci, jer je i sama bila u njihovoj koži

  • 25

Članica nemačke Socijaldemokratske stranke Maja Lasić osvojila je najviše glasova u trci za mesto zastupnice u Parlamentu Savezne nemačke pokrajine Berlin.

VELIKI PORAZ ANGELE MERKEL: Doživela je krah u Berlinu, a to je najmanje očekivala

Rođena Mostarka, koja je u Berlin došla kao izbeglica tokom rata u BiH, osvojila je 31,5 odsto glasova. Uverljivo je ispred Katarine Beker, predstavnice stranke CDU Angele Merkel, koja je osvojila 12,1 odsto glasova. Lasić je osvojila izbore u kvartu Veding i svoju kampanju vodila je pod motom "Jedan za sve. Veding za sve". U tom kvartu živi i 4.000 stanovnika bivše Jugoslavije, koji su poput nje izbegli u ratu.

Lasić je doktor biologije koja mnogo pomaže imigrantima u okviru inicijative "Veding pomaže", a posebno deci, jer je i sama bila u njihovoj koži. Mostar je njeno rodno mesto. Ona se i danas dobro seća rata i kako je to ostavilo posledice na život jedne školarke.

- Embargo je bio sastavni deo naših života - priseća se Maja i dodaje: "Sećam se i tih ranih podela, kako u učionicama, tako i na dečjem igralištu."

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Seća se skoro svakog detalja iz tog leta 1993. godine. Naime, njen otac, Mile Lasić profesor Univerziteta u Mostaru, bio je diplomata, koji je u to vreme bio na službi u Bonu, a porodica je već živela u Beogradu.

- Otišla sam da to leto provedem kod njega i nikada se nisam vratila. Nisam čak imala prilike ni da se pozdravim s prijateljima - kaže Lasićeva, koja je dobila izbeglički status.

Još se dobro seća kakvu je ulogu obrazovanje imalo u njenoj integraciji u nemačko društvo.

- Moji roditelji su bili više nego jasni moram da budem uspešna. Krenula sam od samog početka, učila jezik, ali sam se i ozbiljno spremala za sve školske ispite i testove - kaže Maja.

Ona dodaje da zna o čemu govori, i da je to nešto što želi da poruči mladim izbeglicama: "Naravno, nije uvek bilo jednostavno i to ti mladi ljudi moraju da znaju."

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nakon Bona i Bilfelda, studiranje ju je odvelo u Munster i Štutgart. Sa doktoratom iz biohemije, Lasićeva je počela da radi u farmaceutskoj kompaniji u Rozenhajmu.

- Odmah sam shvatila kako funkcioniše industrija: moj karijerni put je bio u potpunosti zacrtan, od jednog unapređenja do drugog. Novac nikada nije problem - kaže ona.

Međutim, kada je napunila 30 godina zapitala se gde bi trebalo da ode. Odgovor je bio jednostavan: Berlin. Tada je bio aktuelan obrazovni program "Teach First" i ona je dve godine predavala u školama koje su pohađala deca iz siromašnih porodica. I dok su njena politička interesovanja uglavnom bila vezana za Balkan, vremenom je shvatila da želi da načini neku promenu u obrazovnom sistemu i to je postao njen fokus. Pre šest godina pridružila se nemačkoj partiji SPD i danas je kandidat ove stranke za Veding.

(Telegraf.rs / Izvor: Vecernji.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirka

    20. septembar 2016 | 12:51

    Bravo Majo, guraj tako i dalje, sretno

  • mia

    20. septembar 2016 | 14:51

    bravo za ovu mladu pametnu ,lepu zenu i jos sa nasi prostora zelim joj svu srecu sveta;;;;

  • Graciela

    20. septembar 2016 | 15:37

    Lepa i pametna, odlican spoj. Pa posle kazu da ne moze. Ne ulazim u to koje je nacionalnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA