PODIGNUTA RAMPA ZA NAŠU GOVEDINU: Od sutra moguć izvoz goveđeg mesa u BiH

- Više nećemo imati problem sa izvozom goveđeg mesa - poručio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

  • 3

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će od sutra biti dozvoljen izvoz goveđeg mesa i prerađevina iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a ostalo je još da se usaglase i tehnički detalji kako bi bio omogućen i izvoz žive stoke.

Nedimović je, posle sastanka sa ministrom Mirkom Šarovićem koji predvodi delegaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, poručio da je danas dogovorena velika i važna stvar.

OD DANAS JEFTINIJE MESO: Cena svinjetine će biti 40 dinara manja!

- Više nećemo imati problem sa izvozom goveđeg mesa. Zahvaljujemo se Šaroviću na inicijativi - poručio je srpski resorni ministar, nakon što je sa Šarovićem potpisao Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede i precizirao da će ovo pitanje biti rešeno nakon konferencije u Lisabonu, gde će učestvovati predstavnici Srbije i BiH.

On je naglasio da je tržište otvoreno i da je reč o tehničkim detaljima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nedimović je podsetio, govoreći o bolesti kvrgave kože goveda (nordularni dermatitis), da je Srbija na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Sofiji dobila ozbiljne pohvale za preduzete mere, kojima je zaštitila evropski prostor od prodiranja ove bolesti.

- Ovaj posao je pri kraju, a ono što je važno jeste priča o trgovini - rekao je ministar, dodajući da Srbija i BiH moraju da imaju što kvalitetniju ekonomsku saradnju.

PREMIJER VUČIĆ U NEMAČKOJ: Dogovoreni koraci za dolazak mesne industrije "Tenis" u Srbiju (FOTO)

Prema njegovim rečima, tržište je otvoreno i za suncokret, nastoji se da se liberalizuju kanali i da nema prepreka za trgovinu.

- BiH je najveći trgovinski partner Srbije na prostoru CEFTA, a mi ćemo, kako stvari stoje, samo u oblasti poljoprivrede ove godine dostići izvoz od 400 miliona evra. Na strani Srbije će sigurno biti suficit u trgovini od preko 350 miliona evra, a na današnjem sastanku smo upravo imali dogovor da se naprave kvalitetne procedure kako bi funkcionisala nesmetano razmena u oblasti poljoprivrede - rekao je Nedimović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Matijević otkrio za koliko para bi prodao svoju industriju mesa!

Ministar je dodao da se trenutno radi i na usaglašavanja procedura koje se tiču veterinarske inspekcije i naveo da je uskoro u planu otvaranje dva nova granična prelaza, što će takođe pospešiti trgovinu Srbije i BiH.

Šarović je na zajedničkoj konferenciji u Palati Srbija potvrdio da BiH od sutra ukida zabranu uvoza goveđeg mesa i mesnih prerađevina iz Srbije, a uskoro očekuje i saglasnost da se omogući uvoz i žive stoke.

To je, kako je rekao, veoma značajna stvar za obe zemlje.

- Usaglašena su sva sporna pitanja, nema barijera za trgovinu mesom, a ni uljari ne bi trebalo da budu nezadovoljni -poručio je Šarović, dodajući da je BiH već krenula sa izgradnjom modernog graničnog prelaza, a u planu je i zajednički projekat izgradnje mosta, pristupnih saobraćajnica...

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dj

    21. septembar 2016 | 11:08

    Neuzimajte meso iz srbije!!! Toje Od bolesni krava!!!!!!

  • Milic

    22. septembar 2016 | 19:34

    Srbija nema dovoljno mesa ni za sebe a odakle da izvozi u bosnu, jedino moze da uvozi pa da izvozi radi profita .

  • Nikola Š.

    21. septembar 2016 | 14:16

    Pa ko će da ostane ? Kako će čobani bez nas ? Koga će da muzu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA