IZETBEGOVIĆ PRETI: Dodik će završiti kao Gadafi i Sadam!

- Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda - rekao je Izetbegović

  • 42

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je večeras da je referendum o Danu Republike u RS inat predsednika Srpske Milorada Dodika, kome predviđa, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Slobodana Miloševića.

(UŽIVO) REFERENDUM U SRPSKOJ: Izlaznost do 17 sati - 51,17%, glasao i Emir Kusturica. Zatvorena glasačka mesta (FOTO)

Izetbegović filozofski konstatuje da je sutra novi dan, odnosno 26. septembar, i misli da reakcija međunarodne zajednice neće izostati.

- Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda - rekao je Izetbegović za regionalnu N1TV.

On smatra da se na ovaj način ne može odnositi prema SAD, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR, PIK-u, a da to, kako je rekao, nema svoje posledice. Braniće se, kaže, i ustavnopravno uređenje BiH, a međunarodna zajednica će braniti autoritet.

Printskrin:  Youtube/Klix TV Printskrin: Youtube/Klix TV

Izetbegović, koji je pokrenuo celu priču o zabrani 9. januara kao Dana RS, kaže da su Dodik i oni koji su ga pratili u ovome izašli iz jedne, kako je rekao, zakonske zone u jednu protivzakonitu i protivustavnu poziciju. Na pitanje šta nakon referendum, Izetbegović kaže:

- Došli smo u jedan novi inat koji prelazi sve granice. Viđali smo to u zadnjih par decenija od srpskih i srbijanskih vođa i videli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa.

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, predsedavajući Predsedništva BiH smatra da reakcija ne može da izostane.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je tako eklatantan primer kršenja Dejtonskog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja Krivičnog zakona BiH. Samo je pitanje kada će ona uslijediti i kakva će biti - rekao je Izetbegović.

On smatra da Milorad Dodik vodi sebe i one za sobom u izolaciju. Izetbegović je prokomentarisao i današnju izjavu predsjednika RS, koji je kazao "da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti celi referendum".

- Ne može se hapsiti celi referendum, ali mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smer - rekao je Izetbegović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ??

    25. septembar 2016 | 22:23

    Nece on kao Gadafi Sadam vec kao Causesku u Rumuniji! Zivi bili pa vidjeli!

  • Uroš d'dorf

    25. septembar 2016 | 20:32

    On nepreti samo izlaže svoje mišljenje!inače svi se političari igraju dok im'tate'dozvoljavaju!onda šuš...

  • Marko

    25. septembar 2016 | 20:32

    A ti možeš da zabraniš celom narodu proslavu svog praznika? Ne možeš nikoga zaustaviti i zabraniti pravo glasa naroda. Demokratija je pravo, a što ti nisi informisan nije naš problem. Ne možete nam ništa jer je ovaj put (ne kao 1999.) Rusija uz nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA