Transplatacija pluća uskoro će se raditi i u Srbiji: Sledeći korak PRESAĐIVANJE GLAVE, a evo kada će i to biti moguće

U svetu, hirurzi već s uspehom presađuju lica, ruke i noge, a postoje i veoma kontroverzni planovi o presađivanju - glava

  • 0

U Srbiji je sada moguće presađivanje srca, jetre, bubrega, rožnjače, koštane srži i samih kostiju, a uskoro će biti moguća i transplantacija pluća.

Evo zašto se od PRVE JUTARNJE CIGARETE najčešće dobija rak!

U svetu, hirurzi već s uspehom presađuju lica, ruke i noge, a postoje i veoma kontroverzni planovi o presađivanju - glava!

- U Srbiji postoji 14 donorskih bolnica i pet transplantacionih centara. Na bubreg trenutno čeka 720 pacijenata, na jetru i srce po 30 ljudi. To su tri jedina solidna organa koja se kod nas presađuju - kaže Nenad Milojičić, direktor Uprave za biomedicinu.

Konzilijum za presađivanje pluća

Načinjen je i prvi korak kako bi se u našoj zemlji pokrenuo program transplantacije još jednog organa - pluća.

U Kliničkom centru Srbije oformljen je konzilijum za transplantaciju pluća, koja se smatra jednom od najsloženijih intervencija u domenu presađivanja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Procene su da u Srbiji ima 10 do 15 ljudi kojima je ova intervencija neophodna, a formiranjem konzilijuma znaće se tačan broj. Konzilijum će se održavati jednom mesečno, poslednjeg četvrtka u mesecu.

- Ovo je samo jedna od faza. Potrebno je stručnjake poslati na edukaciju, kao i da razvijemo protokole. U konzilijumu će biti tri pulmologa, dva grudna hirurga, kardiohirurg, anesteziolog, kao i još jedan lekar po potrebi. Naravno, i psiholog i socijalni radnik - kaže  doc. dr Maja Ercegovac, direktorka Klinike za grudnu hirurgiju KCS.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA