≫ 

Rusija zabranila tri NVO povezane sa Hodorkovskim

Svima sa liste nepoželjnih zabranjeno je da objavljuju publikacije u Rusiji, a postoji rizik da će njihovi bankovni računi biti blokirani

  • 2

Ruske vlasti zabranile su danas rad tri organizacije koje se povezuju sa bivšim naftinim tajkunom i kritičarem Kremlja Mihailom Hodorkovskim, označivši ih kao "nepoželjne" zbog sumnje da pokušavaju da izazovu nemire i diskredituju izbore u toj zemlji.

RUSKI TAJKUNI, NAJMOĆNIJI LJUDI NA SVETU: Njihov uspeh zavisio je uvek od samo jednog faktora (FOTO)

U skladu sa kontroverznim ruskim zakonom koji se odnosi na strane grupe optužene za političko mešanje, državni tužilac prepoznao je kao nepoželjne "Otkritaja Rosija", "Institut za savremenu Rusiju" i "Građanski pokret otvorena Rusija".

- Njihove aktivnosti su usmerene na inspirisanje protesta i destabilizovanje nacionalne politike, što je pretnja temeljima ruskog ustavnog sistema i državne bezbednosti - rekao je državni tužilac.

Hodorovski živi u inostranstvu od kada je 2013. godine pušten na slobodu iz zatvora, a tri organizacije koje on podržava su se na taj način pridružile listi od još sedam, mahom američkih, organizacija "nepoželjnih" koju vodi rusko Ministarstvo pravde.

Entitetima sa "liste nepoželjnih" zabranjeno je da objavljuju publikacije u Rusiji, a postoji rizik da će njihovi bankovni računi biti blokirani, dok osobama koje s njima sarađuju preti zatvorska ili novčana kazna, kao i zabrana ulaska u Rusiju.

Hodorovski, koji je bio vlasnik naftnog giganta Jukos pre nego što je osuđen u dva "sporna slučaja", sada živi u inostranstvu, ali njegova organizacija Otvorena Rusija zadržala je kancelariju i vebsajt u Rusiji, podseća AFP. Hodorovski je na svom nalogu na Tviteru napisao da je ponosan što je na listi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    28. april 2017 | 06:14

    Gde taj Hodorovski zaradi toliko bogatstvo.U SAD I EU sugurni nije.Dakle nakrao se za vreme Jeljcina gurajuci ruski narod i drzavu u bedu. Kad mu rekli da drzavi i narodu vrati nelegalno pokradeno on pobegao i sad mu ruski narod ne valja.

  • Ma dajte

    29. april 2017 | 12:26

    Bravo.Gnjide treba istrebiti.To rade jake države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA