KAKAV JUBILEJ! Pedeset godina najboljeg rok albuma svih vremena (VIDEO)

Dom omladine organizuje tribinu na kojoj će učestvovati eminentni domaći stručnjaci i muzičari, čije je stvaralaštvo inspirisano ovom fascinantnom vizijom grupe

  • 2

Album "Sgt Pepper''s Lonely Hearts Club Band" grupe Bitlsi, koji se smatra najboljom pločom svih vremena i u skoro svim izborima kritičara i publike i dalje završava na samom vrhu liste, objavljen je pre 50 godina.

Liverpul obeležava godišnjicu: Pola veka od objavljivanja čuvenog albuma grupe The Beatles

Njegova pedesetogodišnjica obeležava se širom sveta, a Dom omladine tim povodom sutra organizuje tribinu na kojoj će učestvovati eminentni domaći stručnjaci i muzičari, čije je stvaralaštvo inspirisano ovom fascinantnom vizijom grupe, koja i posle pola veka uzbuđuje slušaoce.

Na tribini će govoriti Momčilo Rajin (rok kritičar), Rastko Ćirić (likovni umetnik), Goran Skrobonja (pisac), Zoran Stefanović (strip kritičar) i članovi grupe "The Bestbeat", a moderator će biti Dragan Ambrozić, muzički kritičar i odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda.

- Da bi se odmakli od onoga što ih je nekoliko godina unazad učinilo najpopularnijom grupom momaka na svetu, ali ne i do kraja zadovoljnim pa ni srećnim, Bitlsi su 1967. obukli varijetetske kostime i predstavili se kao prateći muzičari Bilija Širsa, pod imenom Klub usamljenih srca narednika Pepera - podseća Momčilo Rajin.

Foto: Printskrin/youtube Foto: Printskrin/youtube

Tako su i nazvali svoje, bez sumnje, najuticajnije delo koje su stvorili u kratkoj, ali burnoj karijeri, objavljenoj 1. juna 1967. godine.

Na sebi svojstven način - nadahnuto, duhovito, samoironično, ali i angažovano, progovorili su o svakodnevnim temama, društvenom stanju, promeni svesti, misticizmu i širom otvorili vrata za eksperiment svake vrste - pop muzika, od tada pa zauvek, više neće biti ista, ističe Rajin.

Te 1967. ljubav je bila reč koja je najčešće izlazila iz usta, pogotovo mladih ljudi.

- Bitlsi će joj samo mesec dana kasnije dati i himnu u pesmi ''All You Need Is Love'' koju će prvi put izvesti na Mondoviziji, prvom TV programu koji će direktno prenositi mnoge stanice širom planete.

- Nasmejana lica, neobični zvuci i melodije, šarena odeća i egzotični, ali prijatni mirisi, preplaviće ulice svih većih gradova širom sveta. Kako i zašto je ubrzo sve ponovo posivelo - to je već neka druga tema - kaže Rajin.

Učesnici tribine će se osvrnuti i na malo poznatu temu odnosa "The Beatles"-a i umetnosti stripova, a "The Bestbeat" će nastupiti na akustičnim instrumentima.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chodaboy

    31. maj 2017 | 12:26

    Da, ako vam je definicija roka tra-la-la-la...

  • draleRS

    31. maj 2017 | 14:43

    The Rolling Stones postoje od 1962 i jos sviraju,oni su najveci svih vremena i bice jos dugo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA