Severna Mitrovica i Zvečan bez pijaće vode

- Vodu iz fabrike, kojoj mi nemamo pristupa, Albanci zaduženi za njenu distribuciju usmeravaju prema korisnicima na jugu, pa kad oni budu zadovoljeni, može da se da malo i Srbima na severu – kaže direktor JKP "Vodovod Ibar“ Kosovska Mitrovica Vladimir Rakić

  • 2

Direktor JKP "Vodovod Ibar“ Kosovska Mitrovica Vladimir Rakić danima apeluje na lokalnu samoupravu i međunarodnu zajednicu da se uključe u rešavanje problema nedostatka pijaće vode u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu

- Severni deo Kosovske Mitrovice i Zvečan se nalaze pred humanitarnom katastrofom zbog nedostatka pijaće vode naočigled međunardne zajednice – kaže Rakić, i objašnjava da "na ovom području, od juna ’99. upravljaju Albanci iz južnog dela grada".

Rakić u pismu dostavljenom našem portalu osuđuje ponašanje međunarodne zajednice i nadležnih u fabrici vode koja se nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice.

- Kao i sve ostalo na Kosovu i Metohiji, Srbima u severnom delu je voda puštana na kašičicu, sada nam i tu kašičicu uskraćuju. I čitava civilizovana Evropa i ostali civilizovani svet ćute. Ćute i prave se da ne vide humanitarnu katastrofu pred kojom se nalaze građani severnog dela Kosovske Mitrovice i Zvečana – navodi Rakić u pismu, i naglašava "kad je pijaća voda u pitanju, prema ponašanju ljudi koji su za njenu distribuciju zaduženi, Srbima na severu je i ne treba dati“.

On podseća da je fabrika vode izgrađena "ličnim sredstvima građana Kosovske Mitrovice i Zvečana i da su samovoljom nekadašnjih komunističkih vlasti (početkom osamdesetih) na ovu fabriku povezani Vučitrn i Srbica iako nisu učestvovali u izgradnji. Dolaskom međunarodnih mirovnih snaga juna 1999. godine bez ikakvog proširenja priključivana su sela po opštinama Vučitrn i Srbica, zbog čega je kapacitet fabrike postao nedovoljan."

- Vodu iz fabrike, kojoj mi nemamo pristupa, Albanci zaduženi za njenu distribuciju usmeravaju prema korisnicima na jugu, pa kad oni budu zadovoljeni, može da se da malo i Srbima na severu – kaže Rakić u pismu, i objašnjava da se to dešava u proseku po oko 1 do 6 sati dnevno. "Srećni su oni koji je imaju 6 sati dnevno“.

"Svi predstavnici civilizovane Evrope i međunarodnih institucija su godinama nemi posmatrači maltretiranja srpskog življa i iživljavanja nad njime, uskraćivanjem jednog univerzalnog prava čoveka, prava na pijaću vodu", dodaje Rakić u pismu, i ističe "danas se Srbima na severu pijaća voda može uskratiti u svakom trenutku, bez ikakve potrebe i objašnjenja. U 21. veku, na teritoriji pod protektoratom UN i uz staranje civilizovane Evrope i čitavog civilizovanog sveta. Najblaže rečeno - bruka. Bruka za čitavu Evropu i svet koji deluju svuda u svetu radi sprečavanja humanitarnih katastrofa“, kaže Rakić.

"Bruka, ako njihov zajednički cilj nije nestanak Srba sa ovog područja. Ako im to jeste cilj, onda ovo jeste jedan od načina za njegovo ostvarenje", zaključuje Rakić.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    26. jun 2013 | 17:42

    Ne bez pijace vode nego bez vode uopste.

  • Shonez

    27. jun 2013 | 08:30

    Šta ste vi drugo očekivali od šiptara. Dok god je zadnji Srbin na Kosovu oni će da ih bockaju kako bilo, samo da se odsele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA