Račun Simpa u blokadi

Blokadu zbog neizmirenih 5,76 milijardi dinara dugovanja za porez najavio je odlazeći ministar finansija Mlađan Dinkić i ujedno optužio premijera Ivicu Dačića da štiti kompaniju

  • 4

Račun kompanije "Simpo" blokiran je danas oko 13 časova, kako je najavio odlazeći ministar finansija Mlađan Dinkić.

Blokadu računa kompanije "Simpo" zbog neizmirenih 5,76 milijardi dinara dugovanja za porez, najavio je odlazeći ministar finansija Mlađan Dinkić i ujedno optužio premijera Ivicu Dačića da štiti "Simpo".

Dačić je to negirao, optužujući Dinkića za duple standarde i navodeći da tako važne mere koje imaju politički karakter moraju da sačekaju novog ministra.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić kaže da premijer nije shvatio inicijativu Ministarstva finansija, a da izjava kako predloženi reprogram "Simpo" gura u stečaj pokazuje nerazumevanje problema koje to preduzeće ima. On je istakao i da je najveći problem kompanije to što za neplaćene doprinose radnicima duguje oko 900 miliona dinara.

- Mislim da gospodin Dačić nije razumeo o čemu se ovde radi. Inicijativa Ministarstva finansija i privrede bila je upravo usmerena za spas "Simpa" jer neplaćanjem poreza i doprinosa srljaju ka stečaju. Konverzija obaveza u trajni ulog države je slamka spasa za ovu kompaniju. Ne treba da se bavimo politikanstvom, moramo da brinemo o ljudima u kompaniji, jer su samo oni bitni. Samo radno mesto na jugu Srbije je velika vrednost, odnosno dodatna vrednost privredi republike Srbije - rekao je Ljubić.

Na drugoj strani, još jedan veliki dužnik kompanija "Galenika", zatražila je od Poreske uprave Srbije da se, u skladu sa zakonom, poreska dugovanja tog preduzeća regulišu kroz reprogram.

U saopštenju kompanije se navodi da bi, ulaskom u reprogram, dug tog preduzeća bio izmiren sukcesivnim uplatama u 24 rate. Poreski dug kompanije "Galenika", kako se navodi, iznosi 213,3 miliona dinara.

(Telegraf.rs/ Izvor: Tanjug, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    23. avgust 2013 | 17:50

    Neka je blokiran. I treba. Kako svima tako i drzavnim firmama.

  • Zoran

    23. avgust 2013 | 16:42

    Ovde se ne radi o gubitasu, vec o utaji poreza. Gubitak je samo za javnost, da stvarno pravi gubitak, Simpo bi zatvorili. Malverzacije... Podrska Poreskoj Upravi i Dinkicu. Ako js moram da platim, mora i Simpo ili da izjavim da sam gubitas, pretpostavljam da to noje dovoljno. Uhapsiti Koferce zbog podrivanja drzave! Koji bezobrazluk...

  • GoranM

    23. avgust 2013 | 11:32

    Reprogram, najpopularnija fora velikih gubitaša.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA