Kako srpske firme da naplate dugove od Alpine?

Procenjuje se da domaćim podizvođačima "Alpina" duguje oko 420 miliona evra, a za sada su jedino Koridori Srbije naplatili svoju prvu bankarsku garanciju u iznosu od 65,9 miliona dinara

  • 0

Srpka preduzeća koja su radila sa propalom austrijskom kompanijom "Alpina", da bi naplatile svoja potraživanja, prijavu će morati da podnesu Osnovnom sudu u Beču.

Prvo ispitno ročište poverilaca već je održano u Beču, kada je rečeno da ukupna potraživanja iznose 4,16 milijardi evra, a da je dosad procenjena vrednost stečajne mase tek oko 95 miliona evra.

Procenjuje se da domaćim podizvođačima "Alpina" duguje oko 420 miliona evra, a za sada su jedino Koridori Srbije naplatili svoju prvu bankarsku garanciju u iznosu od 65,9 miliona dinara.

Potraživanja se prijavljuju u Osnovnom sudu u Beču i one moraju da budu napisane isključivo na nemačkom jeziku u dva primerka.

Formular može da se preuzme sa sajta www.justiz.gv.at, a trošak prijave inosi 21 evro. Na sajtu se nalazi i broj računa. Taksa za prekoračenje roka je 50 evra.

Austrijsko udruženje za zaštitu poverilaca po principu međunarodne pomoći može da posreduje i pravno pomogne malim poveriocima u konkretnom slučaju. Na sajtu Koridora mogu da se pronađu i kontakti udruženja, ali i Radničke komore Austrije i tamošnjeg fonda za nastavak isplata zaposlenima tokom stečaja.

Prema poslednjim podacima, dosad je prijavljeno 9.300 poverilaca. Oni u najboljem slučaju mogu da očekuju da naplate tek oko jedan odsto ukupnog potraživanja, poručili su iz austrijskog Udruženja za zaštitu poverilaca.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA