Zbog dugova banke uzimaju stanove

Svaki četvrti stan za koji je aktivirana hipoteka zbog kašnjenja u otplati kredita oduzet ove godine. Za osam meseci 2013. aktivirane hipoteke za 100 nekretnina

  • 3

Od početka godine banke su raskinule ugovore za stotinu kredita, jer klijenti nisu namirivali rate na vreme. Za poslednjih devet godina oduzeta su 332 stana, a samo u toku ove još stotinu. Ovi podaci pokazuju da je gotovo četvrtina domova koji su kupljeni na kredit otišla na doboš, samo u osam meseci ove godine.

Taj dug prema bankama namiruje Nacionalna korporacija za osiguranje kredita NKOSK, dok korisnici stanova ostaju bez "krova nad glavom", koji su stavili pod hipoteku, kao garanciju za vraćanje zajma.

- Za tekuću godinu Korporacija je platila za 100 dospelih kredita, dok je ukupno učešće dospelih svega oko 0,6 odsto u odnosu na ukupan broj osiguranih kredita - kaže, za "Novosti" Jelena Juraković, pi-ar Nacionalne korporacije za osiguranje kredita.

Iako procentualno nije pokrenut veliki broj hipoteka, bankari ističu da je primetna tendencija rasta. Do sada je, za nepunih deset godina, od 2004, od kada Korporacija postoji, osigurano ukupno 72.000 kredita. Oni se, verovatno, i dalje otplaćuju, jer je retko ko uzimao kredit na rok manji od 10 godina. Od ukupnog broja osiguranih kredita, klijenti nisu otplaćivali 432 zajma, pa je to uradila Korporacija, kao osiguravač.

Kako kažu u Uniji poslodavaca, pad tržišta u trgovini je u Srbiji najveći od svih zemalja u okruženju (više od 33,5 odsto od početka 2009. do kraja juna 2013. godine). To se žestoko odrazilo na bilanse domaćih firmi i otežalo im vraćanje kredita i pozajmica, a na period od više godina unapred snizilo njihovu sposobnost zaduživanja.

Dok banke od građana uzimaju hipoteke na kredite za stanove, u privredi to izbegavaju, jer obično prostorije ili proizvodni pogoni neke kompanije nisu toliko atraktivni kao stambene jedinice, koje se znatno brže mogu prodati. Predsednik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kaže da su u privredi, u poslednjih nekoliko godina češće hipoteke na mašine i opremu, ili se traže određene bankarske garancije za kredite.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA