Američka mornarica premešta ratne brodove u Mediteranu

- Razarač Mahan napustio je Mediteran, dok je borbena grupa ratnih brodova, predvođena nosačem aviona Nimic, na putu za Crveno more iz Indijskog okeana - rekao je za agenciju AFP zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman

  • 8

Američka mornarica prerasporedila je ratne brodove na Bliskom istoku za slučaj bilo kakvog potencijalnog napada na Siriju, saopštili su danas američki vojni zvaničnici.

- Razarač Mahan napustio je Mediteran, dok je borbena grupa ratnih brodova, predvođena nosačem aviona Nimic, na putu za Crveno more iz Indijskog okeana - rekao je za agenciju AFP zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

- Mahan je na putu za Norfolk, svoju matičnu luku u Virdžiniji - dodao je on.

Odlaskom Mahana broj američkih razarača u Mediteranu smanjen je na četiri, navodi francska agencija i dodaje da je svaki od tih ratnih brodova opremljen je tako da može da lansira krstareće rakete Tomahavk na ciljeve u Siriji, ukoliko to naredi američki predsednik Barak Obama.

Američka mornarica drži u tajnosti tačan broj raketa Tomahavk na tim razaračima, ali većina analitičara procenjuje da svaki od tih brodova nosi po oko 45 krstarećih raketa.

Pentagon obično ima tri razarača u Mediteranu pod komandom Šeste flote.

Američka vojska je u bliskoistočni region takođe poslala amfibijski brod San Antonio sa helikopterima i nekoliko stotina marinaca koji bi mogao da bude upotrebljen u slučaju bilo kakve hitne evakuacije američkih diplomatskih misija u tom regionu.

Razmeštanje tog broda je usledilo pred godišnjicu terorističkog napada na Njujork od 11. septembra 2001.godine. Prošle godine na taj dan napadnut je američki konzulat u libijskom gradu Bengazi, kada je ubijen američki ambasador, što je podstaklo kritike da Obamina administracija nije unapred pojačala bezbednosne mere.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Namcor

    4. septembar 2013 | 00:42

    Šesta flota me podseca na šestu armiju kod Staljingrada.

  • Petar

    4. septembar 2013 | 06:31

    Dabogda svi brodovi utopilise u medeterijan.

  • Bojan

    4. septembar 2013 | 06:52

    Zanima me sta ce njihovi brodovi na drugoj strani sveta ? Ko im je dao za pravo ? Totalni disbalans moci u svetu, ne plase se nikoga, arogancija obicno vodi na dno, neka tako bude i sa Amerikom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA