BANJALUKA: Svaki treći testirani nije biološki otac

U proseku 25 do 30 odsto slučajeva u Banjaluci, iz takozvane rizične grupe, bude utvrđeno da se ne radi o biološkom ocu deteta. U laboratoriju donose četkice za zube deteta ili pramen kose, a nju posećuju i bake dece koje sumnjaju da su im sinovi prevareni

  • 14

U Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci u poslednje tri godine, od kada je počeo sa radom, podnešeno je na stotine zahteva za utvrđivanje očinstva. Skoro u svakom trećem slučaju analiziranog uzorka ustanovljeno je da se ne radi o biološkom ocu deteta.

Prema rečima direktora ovog zavoda Željka Karana, u banjalučkoj DNK laboratoriji testovi na očinstvo se mogu raditi na osnovu sudskog zahteva u parničnom ili krivičnom postupku, ali i na privatni zahtev.

Situacije u kojima se analiza radi na privatni zahtev su postale sve apsurdnije, pa se u ovu laboratoriju donose četkice za zube deteta ili pramen kose, a nju posećuju i bake dece koje sumnjaju da su im sinovi prevareni.

- Dođe svekrva koja sumnja da snaja "švrlja" i pita šta treba da donese da bi se utvrdilo da li je njen sin zaista biološki otac deteta. Međutim, svekrve uvek savetujemo da kao odrasli ljudi sednu, razgovaraju i tako raščiste situaciju - objasnio je Karan.

Pojasnio je i da rezultati analiza koje se rade u Banjaluci ne odskaču od podataka iz okruženja. U proseku 25 do 30 odsto slučajeva, iz takozvane rizične grupe, bude utvrđeno da se ne radi o biološkom ocu deteta.

Na nalaz se čeka od tri do pet dana, a cena DNK analize je oko 125 evra po uzorku, odnosno po osobi.

(Telegraf.rs / Izvor:avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA