TOP 500 FIRMI U SRBIJI: Ovo su najbolji i najgori!

Najprofitabilniji sektori su informacione tehnologije, igre na sreću, građevinski materijali, poljoprivreda. Loše stoji sektor proizvodnje lekova, građevinarstvo i trgovina na malo

  • 3

Najveća preduzeća u Srbiji, relativno su solidno poslovala u uslovima krize, bez obzira na zbirni gubitak tokom 2012. godin, navodi se u publikaciji TOP 500 privrednih društava u Srbiji koju je pripremio tim za ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria banke, u saradnji sa kompanijom Certus Cosulting i nedeljnikom NIN.

Prvih 10 firmi koje su ostvarile najveći prihod su: NIS, EPS, "Telekom Srbija", "Delez", "Srbijagas", "Tarket", Merkator-S, Delta holding, Viktorija grup i koncern Farmakom.

NIS je prihodovao 234 milijarde dinara, EPS 190 milijardi, "Telekom" 119, "Delez" 103, "Srbijagas" 74, "Tarket" 63, "Merkator" 60, "Delta" 57, "Viktorija" 55 i "Farmakom" nešto više od 54,7 milijardi dinara.

Odlične rezultate ostvarile su i firme: "Komtrejd" na 37 mestu sa prihodom od 24 milijarde dinara i neto dobiti od 343 miliona dinara, kao i "PTT Srbija" sa prihodom od 22 milijardi dinara i neto dibitkom od oko 9 milijardi dinara.

Dobrim rezultatima mogu da se pohvale i Grand Prom, Sunoko i "Dijamant".

Na listi je zastupljeno najviše domaćih preduzeća u privatnom vlasništvu, ravno 257, stranih firmi je 190 a državnih 53.

Najprofitabilniji sektori su: igre na sreću, IT, građevinski materijali, poljoprivreda i hrana i piće.

Kao najmanje profitabilne grane pokazala se proizvodnja lekova, građevinarstvo, trgovina na malo i transport.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić ocenio je da u Srbiji nije lako poslovati, jer postoji dosta problema, pa su neophodni trud i lični angažman za ostvarivanje dobrog poslovnog rezultata.

- Ekonomska kriza iz Evrope se preliva i kod nas, s obzirom da Srbija 70 odsto trgovinske razmene ostvaruje upravo sa Evropskom unijom, a treba naći dobar i kvalitetan sopstveni put koji će garantovati stabilnost u budućem periodu - rekao je Sertić.

 

Glavni ekonomosta Hipo Alpe Adrija banke Jasna Atanasijević rekla je da skup velikih državnih sistema koji posluju sa malom likvidnošću ima značajnu ulogu u privredi Srbije.

- Tako se jedan deo njihove neuspešnosti prevaljuje na ostatak privrede - objasnila je Atanasijević i dodala da nema dileme da je put uvođenja finansijske discipline pravi put.

Državna preduzeća učestvuju sa čak 61 odsto u ukupnim gubicima TOP 500 kompanija.  "Srbijagas" je najveći gubitaš u 2012. godini sa 330 miliona evra minusa.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stevan

    27. septembar 2013 | 18:17

    Jos kad bi nam cela lista negde bila dostupna!!?? ne razumem poentu liste Top 500 ako se samo objave 10 najboljih i dva najgora preduzeca...

  • Petar

    26. septembar 2013 | 19:47

    Jel ovo isti onaj nis koji je prodat za par stotina miliona a godišnja zarada oko dve milijarde???

  • DM

    26. septembar 2013 | 18:51

    A najgori su privatnici koji drze butike po Uscu i izrabljuju radnike!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA