PRVI REZULTATI: SPO ostala najjača politička snaga u Austriji (FOTO)

Za Socijal-demokratsku partiju glasalo je 26,4 odsto građana, što je veći gubitak broja glasova imajući u vidu da je ta stranka kancelara Fajmana 2008. osvojila 29,26 odsto glasova

  • 2

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) uspela je na parlamentarnim izborima da ostane najjača politička snaga u toj zemlji, ali uz određene gubitke, pokazuju prvi preliminarni rezultati.

Za 183 poslanička mesta u parlamentu na nivou Austrije borile su se dosadašnje parlamentarne SPO kancelara Vernera Fajmana, Narodna partija (OVP) vicekancelara Mihaela Špindelegera, Slobodarska partija (FPO), Zeleni, Savez za budućnost Austrije (BZO), kao i "Tim Štronah", Neos, Komunistička partija (KPO) i Pirati.

Za SPO je glasalo 26,4 odsto građana, što je veći gubitak broja glasova imajući u vidu da je ta stranka kancelara Fajmana 2008. osvojila 29,26 odsto glasova.

Na drugom mestu je OVP, koja je dobila 23,8 odsto, a odmah iza nje se nalazi FPO, sa osvojenih 22,4 odsto glasova. Na četvrtom mestu nalazi se stranka Zelenih koja je osvojila 11,2 odsto.

U novom sazivu austrijskog parlamenta naćiće se još poslanici novoformirane stranke "Neos" i "Tim Štronah", dok BZO nije prešao cenzus i moraće da se oprosti od parlamentarnog statusa.

Za vladajuće partije SPO i OVP ovi izbori su doneli istorijski nisku podršku. SPO je izgubila čak 2,9 odsto, a OVP 2,2 odsto glasova.

Veliki pobednik današnjeg glasanja je FPO, koja je uspela da, u poređenju sa prošlim parlamentarnim izborima, osvoji dodatnih 4,8 odsto glasača.

Zeleni su, takođe, uspeli da poprave svoj raniji rezultat za 0,8 odsto. "Tim Štronah" nije ostvario svoj cilj da osvoji 10 odsto, te će ući u poslaničke klupe sa šest odsto glasova. Nova stranka Neos uspela je da pređe cenzus osvojivši 4,7 odsto glasova, dok je BZO ostala ispod cenzusa sa svega 3,7 odsto glasova.

Za sada je izbrojano oko 37 odsto glasova, što daje prostor promene rezultata za 1,9 odsto u oba smera.

Na osnovu ovih rezultata najizvesniji je nastavak "velike koalicije", odnosno aktuelne vlade SPO i OVP, koje su uspele da zadrže većinu mandata u parlamentu.

Te dve stranke imaju trenutno 97 mandata (SPO 51 i OVP 46), a za većinu u parlamentu potrebno je 92. mandata. Međutim, ne isključuje se i mogućnost neke tročlane koalicije.

Izborna mesta, koja su otvorena jutros u sedam sati, zatvorena su u 17 sati, a preliminarni zvanični ishod glasanja biće saopšten oko 19.30, kada će ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner saopštiti rezultate.

Ukoliko ishod bude tesan, odluku bi mogli doneti ovaj put glasovi predati putem pošte, koji će biti izbrojani u ponedeljak, a konačan rezultat saopšten u četvrtak. Više od deset odsto, to jest 668.658 glasača zatražilo je glasačke listiće, kako bi glasalo putem pošte, što je novi rekord.

Nakon izbora, vlada u utorak podnosi ostavku predsedniku Austrije Hajncu Fišeru, koji će je prihvatiti i istovremeno naložiti da ista nastavi poslove do polaganja zakletve nove vlade.

Zatim će predsednik Fišer obaviti razgovore sa glavnim kandidatima partija, a potom će jednom od njih dati mandat za formiranje vlade.

Rezultati izbora biće ozvaničeni 16. oktobra, a novi saziv parlamenta moći će da zaseda prvi put 29. oktobra, mesec dana posle izbora, kada treba da se odrzi konstitutivna sednica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsija

    29. septembar 2013 | 18:51

    Haaaa. Poceh da citah i pomislih kakva laz, kad na kraju videh u Austriji...

  • Bgd

    30. septembar 2013 | 08:04

    E, i ja isto, sve osim "u svojoj kući" je laž :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA