ŠTA KAŽE MMF: Kako će dinar jačati ili slabiti do 2018. godine?

Ukoliko bi se ostvarila prognoza ove organizacije, dugoročno se mnogo više isplati štedeti u dinarima nego u dolarima, kaže za Telegraf profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić

  • 4

I pored velikih oscilacija kursa dinara prema dolaru u prethodnom periodu, Međunarodnih monetarni fond (MMF) predvideo je stabilan godišnji rast dolara prema domaćoj valuti, sve do 2018. godine. Prema predviđanjima stručnjaka MMF-a u ovoj godini za jedan dolar dobiće se 86,1 dinar, a za pet godina 94,6 dinara.

Ukoliko bi se ostvarila ova prognoza, dugoročno se mnogo više isplati štedeti u dinarima nego u dolarima, kaže za Telegraf.rs profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

U 2013. u odnosu na 2001. godinu, dolar je prema dinaru porastao za skoro 29 odsto, a u odnosu na 2000. skoro 95 odsto. MMF predviđa da će u 2018. godini u odnosu na 2013. kurs dolara prema dinaru porasti za skoro 10 odsto. To je 41 odsto u odnosu na 2001. godinu i 114 odsto u odnosu na 2000. I pored velikih oscilacija kursa dolara prema dinaru u prethodnom periodu, interesantno je da MMF predviđa stabilan godišnji rast kursa dolara prema dinaru. Pošto će stopa inflacije u narednih pet godina svakako i višestruko premašiti ovaj nivo, moglo bi se zaključiti da će dinar u odnosu na dolar realno rasti, i pored toga što će nominalno slabiti - kaže Savić za Telegraf.rs.

Prema njegovoj oceni, ako se ostvare ove prognoze, dugoročno se mnogo više isplati štedeti u dinarima, nego u dolarima. Ako građanin Srbije ima na raspolaganju 100.000 dinara, i nalazi se pred dilemom da li da štedi u dinarima ili dolarima, možda mu može pomoći sledeća računica.

- Kamatna stopa, u jednoj od naših banaka, na štednju u dinarima oročenim na godinu dana, iznosi 10 odsto, a na štednju u dolarima, takođe oročenim na godinu dana iznosi 1,7 odsto. Nakon štednje od godinu dana štediša će po osnovu kamate od 10 odsto, ako štedi u dinarima, dobiti 10.000 dinara. Ako štedi u dolarima, najpre treba 100.000 dinara da pretvori u dolare. Po kursu od 86,1 dinar za 1 dolar, što je procena MMF-a za 2013, štediša će moći da kupi 1.161 dolar. Na kraju sledeće godine, po osnovu kamate od 1,7 odsto, na ovaj iznos dobiće 19,8 dolara, koji će po prognozirnom kursu dolara od strane MMF-a na kraju 2014. godine od 88,5 dinara za 1 dolar, štediši doneti ukupno 1.747 dinara. Gubitak nastao štednjom u dolarima, umesto u dinarima na kraju 2014. godine će iznositi 8.253 dinara - pojašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je vrlo važno znati da je ova računica izvedena na osnovu trenutnih kamatnih stopa, trenutnog i prognoziranog kursa dolara u odnosu na dinar.

- Nema dileme da se najveći deo svetske trgovine i finansijskih operacija obračunava u dolarima, pa je dolar valuta broj jedan u svetu. Zbog toga on u najvećoj meri trpi različite tržišne uticaje. Istovremeno on je zvanična valuta SAD, koja je najrazvijenija zemlja sveta. Kretanje dolara je posledica veoma složenih i malo predvidljivih svetskih odnosa, ali i stanja američke privrede. Zbog toga je dolar u odnosu na najvažnije svetske valute veoma često i značajno fluktuirao - podseća Savić.

Pošto je dolar još uvek svetska valuta broj jedan, paradoksalno je da ponekad dolar više brane neke velike svetske banke, ili čak zemlje, nego što to čini SAD.

- To znači da će odnos dolara prema evru i drugim svetskim valutama i dalje biti promenljiv, i veoma je teško prognozirati u kom pravcu će se ti međuvalutni odnosi kretati. Jedino što je sigurno, da za deceniju-dve pozicija dolara, kao rezervne svetske valute, može biti dovedena u pitanje, što pre svega zavisi od brzine razvoja Kine. Što se tiče Srbije, na odnos dolara prema dinaru utiče nekoliko činioca. Prvo, ponuda i tražnja za dolarom. Drugo, politika Narodne banke Srbije. Treće, odnos kursa dolara i evra na svetskom nivou. I četvrto, koliki se deo naše spoljno-trgovinske razmene i finansijskih transakcija sa svetom odvija u dolarima, a koliki deo u evrima. Složen i nepredvidiv odnos u trouglu dinar-dolar-evro, određuje kurs dolara prema dinaru - navodi Savić.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • APOSTOLOVIC

    28. novembar 2013 | 20:35

    Sada mi je tek jasno zasto nas ne primaju u EU plase se jer kakvi smo devalviracemo euro.

  • Pozdrav iz buducnosti

    9. januar 2016 | 17:51

    Jaki strucnjaci. Evo sad je pocetak 2016 a dolar skace li skace: 1 dolar je 112 dinara, gospodo ekonomisti, lose vam prognoze

  • pop

    29. novembar 2013 | 01:45

    I ne treba nam ta idiotska EU!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA