Dvoje Turaka uhapšeno zbog nacističkog pozdrava u Aušvicu

Momak i devojka iz Turske, koji studiraju u Budimpešti, slikali su jedno drugo ispod zloglasnog natpisa "Rad oslobađa", koji se nalazi na kapiji nekadašnjeg logora pretvorenog u muzej. Zbog nacističkog pozdrava oni će biti optuženi za propagiranje fašizma

  • 7

Dvoje turskih studenata uhapšeno je zbog nacističkog pozdrava tokom obilaska nacističkog nemačkog logora smrti Aušvic, preneli su poljski mediji. Portparol policije Marijuš Čarka je izjavio da se incident dogodio ispod zloglasnog natpisa "Rad oslobađa" koji "ukrašava" kapiju nekadašnjeg logora pretvorenog u muzej.

Turski student i studentkinja, oboje stari 22 godine, slikali su jedno drugo ispod kapije kako izvode nacistički pozdrav.

Policija je utvrdila da njih dvoje studiraju istoriju u Budimpešti. Čarka je rekao da će oni najverovatnije biti optuženi za propagiranje fašizma.

Prema Članu 256 poljskog krivičnog zakona, "svako ko javno propagira fašizam ili bilo koji drugi totalitarni sistem ili podstiče mržnju na nacionalnim, etničkim, rasnim ili verskim uverenjima može biti osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu".

Procenjuje se da je oko milion Jevreja iz čitave Evrope stradalo u Aušvicu izgrađenom u blizini grada Ošvjećima, koji se danas nalazi u regionu Malopoljska, na jugu Poljske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA