Albanci obustavili rušenje srpske škole u Prizrenu stare 109 godina!

Kancelarija za KiM zatražila je od međunarodne zajednice da odmah reaguje i zaustavi rušenje škole u selu Drajčići i da srpskoj i drugoj nealbanskoj deci omogući da normalno i bezbedno pohađaju školu

  • 24

Rušenje osnovne škole stare 109 godina u selu Drajčići, u opštini Prizren, obustavljeno je, a prema rečima ministra za zajednice i povratak u privremenim institucijama u Prištini, Dalibora Jevtića, narednih dana ''založiće se da se rušenje potpuno zabrani''.

Škola je do 1999. godine bila istureno odeljenje Osnovne škole "Sredska", koju su pohađali zajedno Srbi i Bošnjaci, izjavio je načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić koji je naglasio da je to jedna od najstarijih škola na teritoriji opštine Prizren, koja funkcioniše punih 109 godina.

Jevtić je izjavio da je, po dobijanju informacije da se osnovna škola koja je deo kulturnog nasleđa nevećinskih zajednica u selu Drajičići ruši, pozvao nadležne u Prizrenu da se to obustavi.

Prethodno su Kancelarija za KiM kao i načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić obavestili javnost o tome da je jutros u selu Drajčići u opštini Prizren, kosovsko ministarstvo obrazovanja počelo sa rušenjem škole koja je do 1999. godine bila istureno odeljenje Osnovne škole "Sredska".

Kako je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima rekao Jevtić, usmenim zahtevom je obavestio opštinu Prizren da je objekat deo kulturnog nasleđa nevećinskih zajednica koji žive u Drajčićima i da je bilo potrebno pronaći rešenje pre odluke da se počne rušenje škole.

Jevtić je rekao da je na njegovo insistiranje i zahtev obustavljeno rušenje škole, a kako je naveo založiće se i da se rušenje u potpunosti zabrani.

- Očekujem da nadležni organi u opštini Prizren uzmu u obzir značaj ovog objekta za sve meštane Drajčića, ali i ne samo za njih već za pripadnike nevećinskih zajednica u celini. Mora se naći alternativno rešenje. Jednostavno, kulturno nasleđe koje ima poseban značaj za srpsku zajednicu, ali i ostale zajednice na Kosovu, mora biti posebno tretirano i zaštićeno - rekao je Jevtić.

Kako je ranije upozorila Kancelarija za KiM rušenjem škole "Srbima na Kosovu i Metohiji se stavlja do znanja da su oni i njihova deca nepoželjni u Pokrajini, a Priština po ko zna koji put pokazuje da ne poštuje Briselski sporazum ni u jednoj sferi, pa ni u sferi obrazovanja".

Kancelarija za KiM zatražila je od međunarodne zajednice da odmah reaguje i zaustavi rušenje škole u selu Drajčići i da srpskoj i drugoj nealbanskoj deci omogući da normalno i bezbedno pohađaju školu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Thrylos

    29. decembar 2013 | 17:12

    Vratice im se sve jednog dana..

  • Miloje

    29. decembar 2013 | 17:26

    Objavljujte ovakve stvari,da bi im sladje vratili za sve kad dodje vreme za to...

  • dr.dare

    29. decembar 2013 | 17:45

    Doci ce dan, doci ce vreme, plakace siptari umesto mene. Samo polako, bice jos vremena za megdana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA