Ovo su nova pravila ponašanja za komunalce!

Zaštitnik građana Beograda, Katarina Žeželj, pokrenula je inicijativu za izmene pravilnika kojim se reguliše ponašanje zaposlenih i funkcionera u Gradskoj upravi i drugim organima Grada Beograda

  • 11

Zaštitnik građana Beograda Katarina Žeželj pokrenula je inicijativu za izmene pravilnika kojim se reguliše ponašanje zaposlenih i funkcionera u Gradskoj upravi i drugim organima Grada Beograda, kako bi imali obavezu da, u odnosima sa javnošću, vode računa o očuvanju dostojanstva ustanove u kojoj rade i građana sa kojima komuniciraju.

- Pokrenula sam inicijativu da bude izmenjen pravilnik kojim se reguliše ponašanje zaposlenih i funkcionera u Gradskoj upravi i drugim organima Grada Beograda, tako što će se pronaći pravni okvir za njihovu obavezu da se u odnosima sa građanima i javnošću ponašaju vodeći računa o očuvanju dostojanstva, kako ustanove u kojoj rade, tako i građana sa kojima komuniciraju - rekla je Žeželjeva agenciji Tanjug.

Reč je o Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti zaposlenih i rukovodećih radnika u Gradskoj upravi, a moguće su i izmene Pravilnika o načinu i postupku vršenja kontrole Komunalne policije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Žeželjeva je podsetila na incident od pre nekoliko dana, kada je jedan od komunalnih policajaca na svom Fejsbuk profilu na neprimeren način ostavio komentar upućen građanima.

Načelnik Komunalne policije je, istakla je ona, pokrenuo disciplinski postupak protiv tog komunalnog policajca, ali građani su se mejlom obraćali i zaštitniku građana Beograda iznoseći pritužbe na neprimeren i vulgaran komentar na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, sadašnje stanje akta koji reguliše obaveze i ponašanje svih zaposlenih i funkcionera u Upravi grada ne daje u potpunosti rešenje za situaciju koja se desila na društvenim mrežama.

- Pravilnik o načinu i postupku vršenja kontrole Komunalne policije se pre svega odnosi na obavljanje službene dužnosti komunalnih policajaca, što znači da se ne bi mogao primenjivati na njihovo ponašanje u najširem smislu, van radnog vremena - rekla je Žeželjeva.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Njena ideja je, kako je rekla, da sa načelnicom Gradske uprave Sandrom Pantelić razmotri mogućnost da se pravilnik koji reguliše rad Komunalne policije modifikuje na utvrđivanje njihovih obaveza i ponašanja i van radnog vremena, kada je reč o kontaktu sa javnošću, poput onog na društvenim mrežama.

Katarina Žeželj je imenovana za zaštitnika građana grada Beograda na sednici gradske skupštine 30. decembra prošle godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina Jerković

    4. februar 2015 | 10:18

    Nije ni čudo što nam poljoprivreda propada kada ovakvi "grmalji" hapse i vezuju žene po Beogradu umesto da se bave poljoprivredom.

  • Sasa M.

    4. februar 2015 | 22:57

    Danas sam bio u Nisu i koristio gradski prevoz u dva pravca. U autobusima kondukteri obuceni u zuti prsluk sa natpisom kondukter. U jednom kondukter momak od 30-ak godina, u drugom vovek od oko 55 godina. Obojica kulturni i uljudni prolaze autobusom i pitaju da li ima putnika bez karte. Komunalne ili redovne policije nema u autobusu kao ni bus plusa a ljudi kupuju karte. Inace cena jedne voznje je 60 dinara. Po svoj prilici je problem u organizaciji prevoza u tom nasem belom gtadu!

  • Sladja

    4. februar 2015 | 10:06

    Alo, ljudi, zastitnice, vi donosioci pravilnika i propisa. Pripadnici te novokomponovane sluzbe, sa zvucnim nazivom, komunalna policija, morali su da prodju obuku, a nisu. Imaju ovlascenja koja tumace proizvoljno i po potrebi, jer ne znaju drugacije. Ako smo dotle dosli da uvodimo zvanicne pravilnike o recniku, ponasanju ... a jesmo, sudeci po vestima, zahtevima i predlozima, od jutros, tesko nama. Umesto da imamo obucene i odgovorne ljude, koji ne rade selektivno, po necijem `cefu`, mi moramo da im objasnjavamo i znacenje pezorativnih reci, i bahatog ponasanja. To bi moralo da se podrazumeva, i u svakodnevnoj komunikaciji, a kamoli sluzbenoj. I jos samo jedna opaska aprpopo legitimisanja i licnih karti. Svi gradjani ove drzave zasluzuju i imaju pravo na isti tretman, bilo da su braca ili samohrane majke. Isto tako i oni koji prekorace ovlascenja imaju ista prava, ne mogu iz jedne sluzbe da dobiju otkaze, krivicno budu gonjeni, a drugi disciplinovani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA