DODIK: Referendum o Danu RS nije referendum o secesiji

Ustavni sud BiH je naložio RS da promeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska za gradjane RS koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS- Sveti arhidjakon Stefan

  • 18

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da referendum o Danu Republike nije referendum o secesiji, kako to mnogi žele da prikažu, ističući da u referendumskom pitanju - Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske - nema ničega što podrazumeva secesiju.

KLINTON POHVALIO VUČIĆA: Odlazak u Srebrenicu bio je hrabar potez!

- Oni koji su u svetu uvek spekulisali i spinovali stvari, sada su to iskoristili da to naprave kao temu broj jedan u regionu - rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RT RS).On tvrdi da je referendum prvi korak ka sprovodjenju odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS, dodavši da je moguće da se Zakon o praznicima izmeni tako da se Bošnjacima, ako ne žele, omogući da ne obeležavaju Dan republike.

Vučić: Moramo da živimo jedni s drugima, ne jedni pored drugih

Ustavni sud BiH je naložio RS da promeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska za gradjane RS koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS- Sveti arhidjakon Stefan.

Stefanović: Beograd ne može da stoji po strani ako neko hoće da ubija Srbe

Dodik je dalje naveo da su prihvatljive i ideje da se 9. januar, umesto Dan republike, nazove danom državnosti, a da, ako i dalje bude osporavanja, bude nazvan danom nezavisnosti ili samostalnosti. Komentarišući spekulacije da bi referendum u RS mogao izazvati novi rat u BiH, Dodik je rekao da su "gluposti priče da će biti rata", te da takve priče imaju za cilj "zbunjivanja i prepadanje javnosti".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola Š.

    21. septembar 2016 | 11:33

    Ovom @ bi bilo bolje da ode na PVC operaciju magareće (izvinite magarci) face i ode negde da krcka onih par mlrd . KM koje je otuđio od svog naroda ,jer ako ga ne roknu muslimani ,roknu će ga taj prevareni narod .

  • MR

    21. septembar 2016 | 11:47

    Vi kao da živite sami na svijetu, kao da ne postoji međunarodno pravo koje je određeno sporazumima, konvencijama i deklaracijama, tj. pokušaj međunarodne zajednice da sklopi neke dogovore/ugovore s vama isto je kao i da pokušava sklopiti sa zulu plemenom. Najprije kršite ustav SFRJ, zatim Ženevsku konvenciju, pa arbitražnu komisiju- Badinterovu ( granice se ne mogu mijenjati silom, nego samo sporazumima, na kojemu počiva i taj nesretni 9.siječanj), da bi na kraju i Daytonski sporazum. Sada me baš zanima koje će posljedice iz ovoga proizaći, s obzirom da se radi o kršenju obveza jedne strane potpisnika Sporazuma. Prema tome Sporazum bi se trebao smatrati/proglasiti ništavnim, ili bi se mogao raspisati referendum na državnoj razini gdje bi pitanje bilo: Da li ste za promjenu ustavnog uređenja BIH s obzirom da je RS prekršila Ustav BIH?

  • ATIMUS

    21. septembar 2016 | 12:16

    Zasto cackas mecku? Zasto im dajes povod ? Sa cime ces ratovati ?koce ti biti saveznik ? Koce da te finasira? Mislis daces imati saveznike tako sto ce gradjane srbije terati puskama na bosanske frontove jer mislis dace te siromasna izgladnela srbija finansirati?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA