Zašto je Vučić važan Angeli Merkel?

U diplomatiji ne postoji ljubav, već samo interesi, davno su primetili Englezi. Poznavaoci lika i dela kancelarke Nemačke kažu da ona ceni ispunjavanje date reči. Slobodno se može reći da je srpski premijer dobrano radio na oba polja u odnosu sa Angelom Merkel

  • 54

Sticajem meteoroloških okolnosti premijer Srbije Aleksandar Vučić se našao nešto ranije nego što je planirano u Berlinu na sastanku sa najmoćnijom ženom Evrope Angelom Merkel. Nemačka kancelarka nije poznata po slatkorečivim govorima. Naprotiv, ume da bude veoma oštra i zahtevna, što je na svojoj koži najbolje osetio bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sa druge strane, ona je danas uputila snažne poruke podrške Srbiji i samom Aleksandru Vučiću. Šta se to promenilo u Berlinu, pa su Srbija i njen lider postali najvažniji faktor za Nemačku u ovom delu Evrope?

Merkelova: Srbija je na pravom putu! Vučić: Mnogo ulažemo u regionalnu stabilnost

Situacija u regionu TURBULENTNA I SLOŽENA, zabrinutost zbog situacije na Kosovu

U diplomatiji ne postoji ljubav, već samo interesi, davno su primetili Englezi. Poznavaoci lika i dela kancelarke Nemačke kažu da ona ceni ispunjavanje date reči.

Slobodno se može reći da je srpski premijer dobrano radio na oba polja u odnosu sa Angelom Merkel.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Plodovi tog rada zato su danas vidljivi i ne čudi zašto smo čuli tako snažne izjave podrške Aleksandru Vučiću u Berlinu.

Naime, ova 2017. godina može biti presudna za mnoge političare, lidere, države i samu Evropsku uniju. I gle čuda, ponovo je pupak Evrope Balkan.

Već ovog četvrtka uslediće izbori u Holandiji, na kojima postoji velika šansa da lider ekstremne desnice i evroskeptik Gert Vilders pobedi. Njegov trijumf mogao da bude okidač kako izlasku Holandije iz EU, tako i vetar u leđa Mari le Pen na francuskim predsedničkim izborima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Jasno, tek njen trijumf bi označio potpuni kraj ideje ujedinjene Evrope.

A, ideja o "novom identitetu" Evropske unije trebalo bi da bude predstavljena 25. marta na Rimskom samitu. Spekuliše se o Evropi u "dve brzine", ali je pitanje šta će na kraju biti predstavljeno javnosti.

Međutim, malopre pomenuti holandski izbori protiču u senci sukoba Amsterdama i Ankare. I u tom sukobu ne samo da mogu da stradaju ekonomski interesi Holandije i Turske već je opasnost mnogo veća.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naime, suvereni vladar Turske Redžep Tajip Erdogan drži Damoklov mač nad vratom Evope.

Ukoliko otvori granice za sirijske izbeglice i ostale ljude iz ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka, eto nove krize ovog proleća.

Zato je ključ nemačkih izbora u bravi Balkana. A, verovatno i cele Evropske unije.

Do septembarskih izbora u Nemačkoj ostalo je još pet meseci. Ako bi kojim slučajem usledio još jedan veliki talas migranata na zemlje Zapadne Evrope, pre svega Nemačku, teško da bi aktuelna kancelarka Angela Merkel preživela te izbore.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Martin Šulc joj već po anketama diše za vratom, a svakako bi dodatni argument u njegovoj kampanji bio popustljiv stav Merkelove prema prijemu izbeglica, jer građani Nemačke u sve većoj meri ne podržavaju dolazak migranata.

Eventualni poraz Merkelove na izborima mogao bi da znači i kraj EU, kakve danas znamo. Defakto, ona je lider ne samo Nemačke, već i cele Evropske unije.

Zato joj je i bitno da situacija na Balkanu bude pod kontrolom. Dugoročno gledano, sa posebnim osvrtom na sadašnji trenutak, Aleksandar Vučić je jedini lider u ovom delu Evrope, koji ima poluge vlasti u svojim rukama.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dovoljno je pogledati situaciju u regionu. Kriza gotovo na svakom koraku, počev od Makedonije, preko Bugarske do Rumunije. Od Bosni i Hercegovini ne treba mnogo trošiti reči, dok situacija nije najjasnija ni u Crnoj Gori. Kosovo i Metohija predstavljaju poseban izazov, a Albanija preti da postane nova neuralgična tačka.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Jedino u Srbiji postoji stabilna parlamentarna većina, a ankete predviđaju ubedljivu pobedu Vučića na predsedničkim izborima.

Kada je u pitanju migrantska kriza više puta je apostrofiran odnos Srbije prema tom globalnom problemu. Granice su sistemski zatvorene, većina izbeglica je u kolektivnim centrima i o njima se brine u skladu sa svim evropskim normama i preko toga.

U skladu sa takvom situacijom, Merkel može da bude ubeđena da će Vučić održati datu reč, kao što je do sada činio, i pratiti stav Nemačke u vezi sa migrantima, postupati odgovorno u dijalogu sa Prištinom, raditi na očuvanju mira i sigurnosti u regionu.

Pritnskrin: RTS Pritnskrin: RTS

U takvoj situaciji, Srbija postaje i pogodno tlo za nemačke investitore. Na mig Merkelove, tamošnje kompanije, izvesno je, odlučiće se na ulaganje u našu zemlju.

Takođe, ideja o Carinskoj uniji premijera Vučića može dobiti podršku Berlina. Ona je značajna sama po sebi, jer time Srbija može računati na dobru poziciju u kombinatorici nove Evrope u više brzina.

Zbog svega toga ne čudi podrška Merkelove Vučiću usred predsedničke kampanje u Srbiji, što do sada nije bio manir evropskih lidera.

Daljinac baner

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa

    15. mart 2017 | 12:11

    To vucko samo radi a ovi sto mrze i sami sebe neka udaraju minuse!

  • Nesa Sone

    14. mart 2017 | 22:23

    Sem sto drzi do sebe i svoje reci mislim da je razlog spoljna politika kakvu Vucic vodi...a tu konkretno mislim na odnos sa Rusijom. To je nesto sto bi nemci da iskoriste a mi ako ostanemo dosledni mozemo samo da imamo korist!

  • Nena

    15. mart 2017 | 18:43

    Najmocnija zena EU, Angela Merkel je pokazala koliko ceni Aleksandra Vucica.Postuje se odgovornost, ispunjavanje dogovorenog i principijelnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA