NAJBIZARNIJA PROSLAVA BOŽIĆA: Ovo je katalonski panj koji kaki poklone dok ga tuku štapovima (FOTO)

Katalonija, Aragon i jugozapadni delovi Francuske nemaju božićnu jelku već nešto što se naziva "Tió de Nadal", a što bi se moglo prevesti kao "Božićni panj" ili više bukvalno "Rođendanski panj". Ono što rade sa njim je urnebesno

  • 2
Tió de Nadal koji među Kataloncima, Aragoncima i Oksitancima služi umesto božićne jelke. Foto: Wikimedia Commons/Toniher Tió de Nadal koji među Kataloncima, Aragoncima i Oksitancima služi umesto božićne jelke. Foto: Wikimedia Commons/Toniher

Tradicionalna srpska kultura za Božić nalaže badnjak i slamu ispod stola, a poslednjih decenija - u korak sa sveprisutnim pozapadnjačenjem čitavog sveta - odomaćile su se i novogodišnje jelke koje krase domove i sedmog dana nove godine kada po gregorijanskom kalendaru pada julijanska proslava rođenja Isusa Hrista.

Međutim, ako mislite da baš cela Evropa ovaj praznik proslavlja uz okićenu jelku, grdnu se varate. Katalonci i Aragonci imaju nešto potpuno drugačije, nešto što spada u kategoriju bizarnog i duhovitog, pa stoga, nesumnjivo, i izuzetno zabavnog i egzotičnog.

Naime, ovi predeli Kraljevine Španije imaju nešto što zovu "Tió de Nadal", a što bi se moglo prevesti kao "Božićni panj" ili više bukvalno "Rođendanski panj" (Rusi, recimo, Božić takođe nazivaju Roždestvo, odnosno Rođenje); slično je i u Oksitaniji, delu Francuske koji se naslanja na Aragon i Kataloniju.

Nazivaju ga i "Kakeći panj" (Caga tió), a nezaobilazan je ukras svakog njihovog doma u tom periodu godine.

Batinjanje Božićnjeg panja je katalonski, aragonski i oksitanski običaj. Foto: Wikimedia Commons/La Llumanera de Nova York Batinjanje Božićnjeg panja je katalonski, aragonski i oksitanski običaj. Foto: Wikimedia Commons/La Llumanera de Nova York

Radi se o šupljem panju koji je dugačak oko trideset santimetara, i koji se u novije vreme postavlja na dve ili četiri nogare, na koji se iscrtava široko nasmejano lice i postavlja nos. Takođe, tu je i crvena kapa, minijaturna verzija tradicionalne baretine.

Sve počinje Proslavom bezgrešnog začeća Blažene Device Marije, 8. decembra, kada vernik daje panju da malo "jede" svake večeri i kada ga se prekriva ćebencetom da mu ne bi bilo hladno. Legenda kaže da se deca o panju moraju dobro brinuti, kako bi na Božić on "iskakio" poklone.

Na Badnje veče ili na Božić, zavisi od domaćinstva do domaćinstva, vernici postave panj delimično u ognjište i naređuju mu da počne da "kaki". Međutim, pošto ljudi danas mahom više nemaju ognjišta, onda se primenjuje batinjanje dok se prevaju tradicionalne pesme od pamtiveka vezane za "Tió de Nadal".

Prva strofa najpoznatije pesme glasi ovako: "Kaki, panju / kaki nugate / lešnike, i sir mato / ako ne budeš kakio lepo / udaraću te sa štapom / kaki panju".

Pogled na prelepu Barselonu iz ptičje perspektive. U kadru je i Sagrada Familija. Foto: Profimedia/Exclusivepix Pogled na prelepu Barselonu iz ptičje perspektive. U kadru je i Sagrada Familija. Foto: Profimedia/Exclusivepix

Presmešno, zar ne?

Međutim, pre nego što se počne sa stavljanjem panja u vatru ili njegovog batinjanja, deca moraju da napuste prostoriju da bi se pomolila i da bi zamolila panj da im da poklone. Ovo je idealni izgovor za starije da izvedu trik i podmetnu darove pod ćebence; zbog toga je taj deo i smišljen uostalom.

Takođe, u katalonsko-aragonsko-oksitanskoj tradiciji nije Deda Mraz ili Božić Bata taj koji dostavlja poklone već su to Tri mudraca; mahom su to slatkiši, orasi i posebna tamošnja verzija delikatesa nugata, a ponegde i suve smokve. Retko su to veliki pokloni kao u ostalim delovima Evrope.

Kada nema ništa više da se "iskaki" onda na red dolazi "izbacivanje" usoljenih haringi, glavica belog luka, crnog luka, ili "pišanje" u kantu sa vodom. Sve što izađe u svakom pripada svima, a ne nekom pojedinacu; drugim rečima, sve se deli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA